Faksimile fra Aftenposten.no
Faksimile fra Aftenposten.no

Med i kampen om gjeve priser

Både overvåkningsskandalen og Kristin Solbergs Kabul-avskjed er nominert til Europas svar på Pulitzer.

Publisert Sist oppdatert

European Press Prize ble opprettet av sju europeiske mediestiftelser i 2012, inspirert av den prestisjefylte amerikanske Pulitzer-prisen. I fjor ble Dagbladet hedret med pris for beste innovasjonsjournalistikk i 2013. Avisa avslørte dårlig datasikkerhet gjennom artikkelserien “Null CTRL”.

Prisene for 2014 vil bli utdelt i april. I år var det i alt 346 bidrag fra 36 land. Priskomiteen har vurdert alle kandidatene og offentliggjorde tirsdag sin nominasjonsliste. Den inneholder to norske bidrag, begge fra Aftenposten.

I kategorien “Distinguished writing”: Kristin Solbergs reportasje i Aftenposten/Amagasinet om sin avskjed med Kabul, etter tre års opphold i den afghanske hovedstaden.

Kristin Solberg ble tildelt Den store journalistprisen 2014, sammen med Anders Sømme Hammer. Foto: Birgit Dannenberg

I begrunnelsen for nominasjonen heter det: “Solberg innkapsler levende sine to år som korrespondent i Afghanistan, og husker de modige kvinnene hun fulgte mens de kjempet for å overleve midt i krigen.”

I fjor ble Solberg, sammen med frilanskollega Anders Sømme Hammer, tildelt Den store journalistprisen for modig utenriksjournalistikk.

I kategorien “Investigative reporting”: Aftenpostens avsløring av hemmelig overvåkning i Oslo, ved journalistene Andreas Bakke Foss, Per Anders Johansen og Fredrik Hager-Thoresen.

I begrunnelsen for nominasjonen heter det: “Det er falske basestasjoner for mobil overføring i nærheten av noen av den norske hovedstadens viktigste bygninger - og ulovlige operatører som lytter i et gigantisk og truende omfang.”

Aftenposten-prosjektet er blant kandidatene til Den store journalistprisen 2015, og er også med og kjemper om årets Skup-pris.

Powered by Labrador CMS