– NRK har vel dekket for dårlig

Oslo-redaktører svarer på kritikk fra Elverum for underdekning av grov voldtektssak.

Mandag publiserte Journalisten Østlendingen-journalist Rune Hagens kommentar fra rettssaken i Sør-Østerdal tingrett. Her står en mann tiltalt for å ha gjennomført grove voldtekter mot fem kvinner over seks år. Mannen skal ha dopet ned kvinnene slik at de ikke kunne gjøre motstand, og så voldtatt dem. Det hele ble filmet.

Mens Rune Hagen sitter i rettssalen i Elverum og må se ned mens videoopptak fra voldtektene vises på storskjerm, følger en stor kontingent journalister saken mot ordfører Rune Øygard fra Vågå. Det leser Hagen om i avisen han ser ned i for å slippe opptakene den siktede gjorde. Men saken han dekker, er hans avis nærmest alene om å dekke.

– Det overrasker meg, og jeg tror det overrasker politi og påtalemyndigheten som har satt av rikelig med plass til mediene. I og med at det karakteriseres som en av landets groveste eller verste voldtektstiltaler.

Burde vært dekket bedre

VG har riktignok skrevet en stor artikkel om tiltalen, men de har ikke vært i tinghuset og fulgt vitneforklaringene. Det til tross for at redaktør Helje Solberg kommer fra området. Det samme gjør for så vidt også nyhetsredaktør Stein Bjøntegård i NRK. Han er langt på vei enig i Rune Hagens undring.

Dette har jeg snakket med NRK Hedmark om, og jeg tror de vil dekke saken bedre. Det er vel en erkjennelse at saken er blitt dekket for dårlig på riks, sier han.

NRK har gjennom sitt lokalkontor dekket saken enkelte av dagene det har vært rettforhandlinger. Bjøntegård mener de sterke detaljene i saken ikke egner seg for gjengivelse.

– Men den burde vært mer omtalt enn den har, det er jeg ikke i tvil om.

Alvorlig sak

At store ressurser settes inn for å dekke rettssaken på Lillehammer og knapt noen på Elverum, mener Bjøntegård bunner i at sistnevnte har tekniske bevis og derfor blir enklere enn Vågå-saken,  hvor det er ord mot ord og en ordfører med makt.

Hagen forstår at Øygard-saken får mer oppmerksomhet, men spør seg likevel om VG og Aftenposten ville vært på Elverum dersom saken på Lillehammer ikke gikk nå. Hans tidligere sjefredaktør, nå nyhetsredaktør i Aftenposten, Ole Erik Almlid er ikke sikker på det. Men han ser ikke bort fra at det generelt ville vært større dekning fra de riksdekkende mediene.

Aftenposten hadde sin første sak på nett mandag kveld og på trykk i morgenutgaven tirsdag.

– Det er en veldig alvorlig sak, og jeg har lest kommentaren til Hagen. Det er en reflektert kommentar. Vi har hatt en evaluering om paradokset han er inne på.

Toner ned

Almlid forteller at de ikke konkluderte om Aftenposten skulle dekke rettssaken på Elverum eller ei, men snarere at avisen må være forsiktig med ikke å overdimensjonere Øygard-saken.

– Vi går trolig inn i en fase hvor vi dimensjonerer ned. Men jeg tror ikke det betyr at vi drar til Elverum. Sluttprosedyrene der kan være interessante å dekke, men jeg vil ikke love at vi drar dit.

Almlid legger til at det ikke er slik at Aftenposten drar landet rundt for å dekke de mest ekstreme og spektakulære sakene. Han understreker at voldtektssaken på Elverum er å så grufull at den sånn sett kan ha stor interesse for mange utenfor distriktet.

Har dekket bredt

VG-redaktør Helje Solberg mener det er feil å si at avisen ikke har prioritert saken. Hun mener VG har dekket den relativt bredt gjennom flere artikler i forkant av saken, både på papir og nett. Og viser videre til at VG forrige helg hadde en større reportasje, hvor saken kom tydelig frem på forsiden.

Vi var for øvrig  som eneste riksavis på plass i retten første dag av saken. Vi følger saken nøye, blant annet gjennom Østlendingens omfattende og gode dekning. Vi vurderer fortløpende om vi skal ha tilstedeværelse i retten igjen. Jeg synes særlig debatten om tiltalte kunne vært stoppet tidligere er interessant å grave dypere i, sier Solberg og viser til VGs dekning vold mot kvinner er et tema som VG flere ganger har satt søkelyset på

Så hva om Øygard-saken ikke gikk nå, ville VG da vært og dekket rettssaken i Elverum fra dag til dag?

  Det er vanskelig å svare på om vi ville vurdert annerledes om nyhetsbildet hadde vært annerledes. Jeg forstår at spørsmålet stilles, men når det gjelder VG, så har vi de ressursene som skal til for også å dekke saken på Elverum uavhengig av Øygard-saken.

 

Powered by Labrador CMS