Matre vil nett-sende redaksjonsmøter

Aftenpostens sjefredaktør Hans Erik Matre vil la publikum være tilskuere til avisens redaksjonsmøter, via internett.

Publisert Sist oppdatert

– Det å overføre redaksjonsmøter for folk flest, tror jeg er god journalistikk, sier Hans Erik Matre til nrk.no.

Konkret har Aftenposten diskutert å invitere leserne til å følge med på redaksjonens evalueringer, som i dag foregår internt blant redaktører og medarbeidere, via nett-tv. Utfordringen er å finne en form hvor lesere kan gi uttrykk for hva de synes, samtidig som de også kan bidra i planleggingen av hva Aftenposten skal legge vekt på.

Større åpenhet

Aftenposten-sjefen mener at større åpenhet og en utstrakt kontakt med publikum vil bidra til å styrke pressens troverdighet.

– Fremtidens vinnere i medieverdenen vil være dem som får til denne kontakten. Jeg tror vi kommer til å se tydelige trendendringer fra den autoritære, ovenfra og ned-holdningen i mediehusene til mediehus som tar lesere og brukere på alvor, sier Matre.

– Øk innsynet

Matres initiativ kommer i kjølvannet av en mediekommentar av sjefredaktør Sven-Egil Omdal i Aftenbladet Multimedia. I kommentaren utfordrer Omdal seg selv og andre redaktører til å øke innsynet i medienes egne prosesser, uten å svekke kildevernet. Omdal lanserer tre konkrete foslag, blant annet at mediene etablerer et kontinuerlig nettmøte hvor redaktøren svarer på spørsmål og innvendinger fra publikum.

Trend i utlandet

Også i utlandet sprer trenden med åpne redaksjonsmøter seg. Som første britiske avis kringkastet Liverpool Daily Post redaksjonsmøtet sitt på nett 13. mai i år. Avisen brukte mobiltelefonteknologien Qik til å streame møtet sitt på direkten på YouTube.

Prosjektet har mange likhetstrekk med den åpenhetsmodellen den amerikanske regionavisen Spokesman Review har lagt seg på, en modell Journalisten tidligere har beskrevet. Avisen sender redaksjonsmøtene på nett-tv og publiserer referat fra interne debatter og vurderinger.

Powered by Labrador CMS