Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle mener at Frps nestleder Per Arne Olsen slapp lett unna medienes søkelys. I en kommentarartikkel skriver Stanghelle at Olsen sågar burde takke «riksmediene som er så uinteressert i hans etiske overtramp i Tønsberg.»
Den politiske redaktøren mener at riksmediene mener at Oslo-redaksjonene trodde alt var i skjønneste orden da politiet henla etterforskningen av mulig korrupsjon, og dermed nådde ikke saken opp til riksplan.
Les også Jens Barlands blogg: Lær av Tønsbergs Blad!
Substans
Stanghelle mener det er to mekanismer som kan ha slått til i forhold til riksmedienes manglende dekning av Per Arne Olsens eiendomskjøp i Tønsberg. Først tror han at mange journalister har definert den som en lokal sak, og dermed ikke fokusert på det faktum at saken også handler om nestlederen i et av landets største politiske partier, Fremskrittspartiet.
Stanghelle viser til at sakene Tønsbergs Blad (TB) har gravd fram om Olsens kjøp av Ungbo-leilighet og bolig på Jarlsø utenfor Tønsberg, uten å måtte stå i kø som andre kjøpere, handler om det han karakteriserer som klassisk misbruk av politiske verv.
– Ser man på alvoret i denne saken så er noen av de store «skandalesakene» i norsk politikk i substans mindre i forhold. For de sakene som har vært hovedoppslag, som Helga Pedersens byggetillatelse, armbånd, Åslaug Hagas byggesak har ikke handlet om etisk misbruk av politiske verv, men heller mer om tabber. Olsens sak handler om klassisk misbruk av politiske verv.
Tatt ut
En annen grunn til at riksmediene ikke har fulgt saken tettere, tror Stanghelle, kan være journalistene følte at TB hadde tatt ut alt saken har å by på.
– Dessuten var det ganske så mye oppstyr om dette da politiet begynte å etterforske Olsens eiendomsinvesteringer, men fordi det ble konkludert med at det ikke forelå noen straffbare forhold, så tror jeg mange av oss journalister utenfor Vestfold senket skuldrene, og gikk videre til neste sak.
Selv har Stanghelle skrevet et par leder- og kommentarartikler for Aftenposten og vist til at saken ikke handler om juss, men om etikk. Men heller ikke hans egen avis har kjørt noe stort trykk på saken.
– Har pressen gjort jobben sin som vaktbikkje og den fjerde statsmakt i denne saken?
– Det er umulig å svare på om man gjør jobben eller ikke. Jeg mener vi burde tatt denne saken på større alvor, men den er blitt definert som en lokalsak.
Muligheter
Men det kan fortsatt være mulighet for å ta tak i saken, mener han. For i midten av mars skal politikerne drøfte om varaordfører og Olsens «boligkamerat» Bent Molvær skal fortsette som varaordfører. Og da kan det være at Molvær kanskje må gå av. Stanghelle mener saken burde være interessant for alle som er opptatt av rene linjer i politikken. Og så er det et annet poeng han mener redaksjonene i riksmediene skal ta til seg.
– Det er interessant at Siv Jensen har gitt ikke-svar på spørsmål fra TB om saken, og at riksmediene ikke gått på henne med dette. Snarere har vi kun konfrontert henne med politietterforskningen, og den senere avviklingen av denne.
Annet inntrykk
Dagsavisens Arne Strand forteller at han har et annet inntrykk. Han opplevde snarere at det hele ble en ganske så stor sak i mediene.
– Det ble en rikssak til de grader, og han måtte trekke vervet sitt, men da politiet ikke fant noe så forsvant den fra riksmediene. Men jeg synes ikke han fikk noen mild behandling.
Strand mener at når saken er henlagt, så er det grenser for hvor lenge man kan dekke saken.