Aftenpostens papirforside torsdag 12. november.
Aftenpostens papirforside torsdag 12. november.

Aftenposten endret tittel om «innvandrersmitte» etter interne og eksterne reaksjoner

– Ønsker ikke at en tittel skal skygge for budskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Innvandrersmitten bekymrer», slo Aftenposten opp på papirforsiden torsdag 12. november, i en sak om at innvandrere er overrepresentert blant koronasmittede i Norge.

Også i nettversjonen av saken brukte Aftenposten begrepet «innvandrersmitten» i tittelen, men dette er nå byttet ut.

Forklaringen lyder:

Ordet «innvandrersmitten» er erstattet med «smitten blant innvandrere». Vi gjorde en ny vurdering basert på innspillene og reaksjonene vi fikk om den opprinnelige tittelen.

Begrepsbruken skapte diskusjon, også innad i redaksjonen, før tittelen ble endret fredag ettermiddag. I en intern melding opplyser nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen at endringen er gjort basert på reaksjoner internt og eksternt.

– Hovedhensikten med artikkelen er å få fram temaet om smitte i miljøene vi skriver om. De vi intervjuer er jo selv opptatt av åpenhet om tematikken, og viktigheten av å snakke om problemet, sier Strøm-Gundersen til Journalisten.

– Men når vi ser at vi får reaksjoner, og at kontrovers rundt en tittel kan dekke for innholdet i selve saken, er det ikke noe problem for oss å justere. Vi ønsker ikke at en tittel skal skygge for budskapet, og kan like godt skrive som vi gjør nå: «Smitten blant innvandrere», sier nyhetsredaktøren.

– For egen del kan jeg legge til at jeg ser at vi må være varsomme med å knytte grupper til negativt ladede begreper. Men samtidig er det viktig å presisere at det ikke var hensikten til artikkelen, tvert imot.

Nyhetsredaktøren har ikke inntrykk av de interne reaksjonene som veldig sterke:

– Det er viktig, og ikke uvanlig, med intern diskusjon om vår egen journalistikk.

Powered by Labrador CMS