Aftenpostens papirforside torsdag 12. november.
Aftenpostens papirforside torsdag 12. november.

Aftenposten endret tittel om «innvandrersmitte» etter interne og eksterne reaksjoner

– Ønsker ikke at en tittel skal skygge for budskapet.

Publisert Sist oppdatert

«Innvandrersmitten bekymrer», slo Aftenposten opp på papirforsiden torsdag 12. november, i en sak om at innvandrere er overrepresentert blant koronasmittede i Norge.

Også i nettversjonen av saken brukte Aftenposten begrepet «innvandrersmitten» i tittelen, men dette er nå byttet ut.

Forklaringen lyder:

Ordet «innvandrersmitten» er erstattet med «smitten blant innvandrere». Vi gjorde en ny vurdering basert på innspillene og reaksjonene vi fikk om den opprinnelige tittelen.

Begrepsbruken skapte diskusjon, også innad i redaksjonen, før tittelen ble endret fredag ettermiddag. I en intern melding opplyser nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen at endringen er gjort basert på reaksjoner internt og eksternt.

– Hovedhensikten med artikkelen er å få fram temaet om smitte i miljøene vi skriver om. De vi intervjuer er jo selv opptatt av åpenhet om tematikken, og viktigheten av å snakke om problemet, sier Strøm-Gundersen til Journalisten.

– Men når vi ser at vi får reaksjoner, og at kontrovers rundt en tittel kan dekke for innholdet i selve saken, er det ikke noe problem for oss å justere. Vi ønsker ikke at en tittel skal skygge for budskapet, og kan like godt skrive som vi gjør nå: «Smitten blant innvandrere», sier nyhetsredaktøren.

– For egen del kan jeg legge til at jeg ser at vi må være varsomme med å knytte grupper til negativt ladede begreper. Men samtidig er det viktig å presisere at det ikke var hensikten til artikkelen, tvert imot.

Nyhetsredaktøren har ikke inntrykk av de interne reaksjonene som veldig sterke:

– Det er viktig, og ikke uvanlig, med intern diskusjon om vår egen journalistikk.

Powered by Labrador CMS