Jan Erik Snoen20101126
Jan Erik Snoen20101126

Snoen kritiserer Aftenposten og NRK

Mer opptatt av utroskap enn økonomi.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Norske nyhetsmediers flaggskip – NRK Dagsrevyen og Aftenposten – er skjønt enige om at Hollandes økonomiske snuoperasjon er helt uinteressant. Det eneste som teller er hans privatliv.» Slik setter Jan Arild Snoen tonen i kritikken av norske mediers dekning av Frankrikes president François Hollandes pressekonferanse om fransk økonomi tirsdag.

Snoens protest går på at norske medier holder fokus på utroskapen og ikke den økonomiske operasjonen Hollande arbeider med for landet. Han underbygger poenget med å vise til Aftenpostens Vibeke Knoop Rachelines artikkel om at det var utroskapen og ikke landets økonomi de 500 oppmøtte journalistene ville vite mer om.

– Det på tross av at Frankrike står midt i en betydelig økonomisk krise, og presidenten ifølge meningsmålingene er den klart mest upopulære noensinne – og det lenge før de siste skriveriene om hans utroskap, skriver Snoen.

Samme sider av samme sak

Han legger til at Aftenposten har føyet til en kommentar av Helle Skjervold om samme tema på samme artikkelside, for å være helt sikre.

– Jeg innser at presidentens privatliv er journalistisk interessant. Men når Aftenposten bruker en hel avisside på dette i etterkant av pressekonferansen, kunne man kanskje forvente at de også kunne bruke noen linjer på Hollandes økonomiske reformer? Men nei. Avisen er så sikker på at ”vi alle” er totalt uinteressert i dette så det har de hoppet glatt over.

Aftenpostens utenrikssjef Peter Markovski er enig i at fransk økonomi er mer vesentlig enn presidentens utroskap:

– Ja. Er utroskapen mer engasjerende enn fransk økonomi? Ja. Så brutalt ærlig er vurderingene vi gjør hver dag i et flaggskip (Snoens ord) som Aftenposten. For ordens skyld: vi har skrevet flere artikler om både fransk økonomi og fransk politikk de siste månedene. I går vurderte vi at engasjementet og støyen rundt presidentens privatliv var et bedre tema enn de økonomiske reformene i Frankrike, skriver Markovski i en epost til Journalisten.

Sjefens vinkling

Dersom Snoen, eller andre, mener at Aftenposten generelt er for tabloide eller skandalepregede i sin utenriksdekning, mener utenrikssjefen at det selvfølgelig er helt ok.

– Jeg tror imidlertid at vi har mer å gå på når det gjelder miks og engasjerende temaer.

Markovski skriver videre at 500 frammøtte journalister på pressekonferansen må tillegges økt interesse for Hollande som privatperson. Og at Aftenpostens overskrift spiller på nettopp dette. Og, skriver utenrikssjefen, tittel og vinkling var hans, ikke skribentens.

Videre tar Snoen for seg Dagsrevyen. NRKs flaggskip vier Hollandes pressekonferanse en nesten to minutter lang reportasje. Men igjen er det ingen ting om snuoperasjonen. Fokus er utroskapen.

Sak om førstedame, ikke økonomi

Redaksjonssjef TV, Solveig Tvedt, skriver i en sms til Journalisten at reportasjen var en kort sak rundt hvem som er og skal være Frankrikes førstedame.

– En sak som har fått stor oppmerksomhet og som overskygget presidentens budskap om den økonomiske situasjonen i landet. Dagsrevyen følger for øvrig tett den økonomiske situasjonen i Europa gjennom vår korrespondent i Brussel.

 Snoen lar heller ikke finanspressen slippe unna. På E24 finner han ingenting om pressekonferansen, skriver han. Og i Ddagens Næringsliv er det satt av nesten én side til saken som starter og avslutter med økonomioperasjonen. Midt i er det også her en god porsjon privatliv.

Powered by Labrador CMS