DN dyrest i landet

Første betalingsdag for iPad-utgaven.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter lang tids venting lanserte Dagens Næringsliv den oppgraderte iPad-utgaven sin for en uke siden. Den første uka har næringslivsavisen gitt leserne tilgang til brettversjonen gratis, men nå skrus krana igjen og betalingsveggene reises.

Billigste

Hva koster så en utgave av DNs brettversjon? Vel, den er langt dyrere enn si VG og Aftenpostens brettversjoner. Dersom du oppfyller “papirkravene” til Aftenposten, så er den langt billigere. I hvert fall blant de store mediene. Hvis du abonnerer på Aftenposten mandag til lørdag, får du brettutgaven for 45 kroner i måneden. Legger du på 4 kroner får du også med deg A-magasinet.

Men dersom du i Aftenpostens øyne er papirløs, må du doble prisen på den rene iPad-utgaven, og betale 239 pr. måned for den fulle digitalpakken.

Dyrere nisje

Men fortsatt er det et stykke under DNs iPad-utgave. Når DN nå begynner å ta betalt for iPad-versjonen sin, er det 11 måneder siden de lanserte eavisen til 29 kroner i løssalg. Hvilket var fire kroner mer enn papiravisa.

Prispolitikken for iPad-utgaven er fortsatt forholdsvis ambisiøs: Er du papirløs, må du ut med 249 kroner per måned for å få DN på iPad mandag til lørdag, men da får du ikke med D2. Dersom du allerede holder papirutgaven til 332 kroner i måneden, så slipper du unna med 99 kroner i månedlige kostnader på iPad.

Sammenlignet med Aftenposten, eller for den saks skyld VG+ (56 kroner i måneden uten abonnementsavis å pakketere med og dermed klart billigste avis på tavle), er det en stiv pris. Men så er jo ikke DN en regionavis som Aftenposten eller en løssalgsavis som VG. Næringslivnisjen koster mer.

Dyrt i Sverige

I Sverige koster Dagens Industris iPad-abonnement 258 svenske kroner i måneden dersom du ikke abonnerer på avisen. Kjøper du en pakke med iPad og papir fra Bonnier-familiens rosa avis, så koster det deg 466 svenske kroner, altså 399 norske og litt billigere enn DNs kombo.

Verdensledende innenfor finansnyheter, Financial Times’ digitale tjeneste er langt billigere enn DN om du ikke vil ha papiravisen. Den papirløse modellen, som også gir deg fri tilgang til nettutgaven (som ligger bak betalmur), må du ut med 179,17 øre per måned.

DN er app nummer én på topplisten i App-store, men det forteller ikke hvor mange som har lastet den ned, eller hvor mange som har kjøpt abonnementet som var nødvendig fra i dag.

Nøkterne forventninger

Sjefredaktør Amund Djuve skriver i en e-post at faktorer som markedsforhold, prisen på papiravisen og kostnader ved å produsere iPad-versjonen ligger til grunn for prissettingen.

Djuve forteller at de så langt ikke har begynt å registrere antall betalende abonnenter på tjenesten, og at han uansett ikke vil rapportere fortløpende om disse tallene når tjenesten er i gang. Derimot forteller han at appen så langt er lastet ned rundt 10.000 ganger.

– Selv om responsen fra lesere så langt vært meget god, har vi ikke endret våre relativt nøkterne forventninger til hvilken økonomisk betydning nettbrettavisen vil få for oss de kommende årene.

På innholdssiden vil iPad-utgaven ha det meste av innholdet papiravisen har, med unntak av notiser, D2 og andre bilag. I tillegg vil den også ha innhold papiravisen ikke har, som video, bilder og grafikk.

 

 

Powered by Labrador CMS