Ekern og Noah møtes i konfliktrådet

Dyrevernerne i Noah har anmeldt matjournalist Yngve Ekern for å ha oppfordret til dyremishandling. Mandag møtes de for å snakke om krabbekoking.

Publisert Sist oppdatert

I fjor sommer laget Aftenpostens Yngve Ekern en matsak om hvordan en kan utnytte barnas krabbefangst. For småkrabbene barn fisker fra bryggekanten blir en ekstra god krabbesuppe. Saken viste hvordan Ekern koker krabbene, mens barna hans ser på.

Like etter anmeldte dyrevernorganisasjonen journalisten for dyremishandling. Saken er henlagt, og er overført til konfliktsrådet.

– Der er det frivillig å møte opp, men jeg synes for skams skyld man bør stille og høre hva Noah anfører. Og særlig gleder jeg meg til å høre en alternativ måte å koke krabber på, for tradisjonelt kokes krabber levende, sier Ekern.

Sympatiserer

– Hva synes du om å bli anmeldt for dyremishandling?

– Jeg synes det var veldig leit. Jeg sympatiserer jo med bevegelsen. En grunn til at det er stas å skrive matstoff er jo å ha respekt for råvarene, også selvsagt inkludert dyr. Men jeg er mer bekymret for de pinte purkene enn de kokte krabbene, svarer matjournalisten.

Han mener at når han misjonerer for god mat så misjonerer han for etisk dyrehold. For dyr som behandles ordentlig og har det godt smaker også bedre. Det vil han gjerne bidra til. Han mener videre at barn bør lære hvordan maten blir til. Barna hans var med da han kokte småkrabbene, slik de har vært med og sett ham kappe hodet av høner. Så får det være et valg om en vil spise høner og krabber.

– Ikke vår oppgave

Leder i Noah, Siri Martinsen, stiller seg også åpen for hva som skjer i konfliktsrådet mandag. Der vil Noah legge frem sitt syn på saken:

– Å vise hvordan man koker dyr levende er å oppfordre til lovbrudd. Krabber er også omfattet av dyrevernloven, og dyr skal ikke utsettes for lidelser. Det er stor sannsynlighet for at krabber har evne til å føle smerte. Vi vet for lite om det, og da bør tvilen komme dyrene til gode, sier Martinsen.

– Hvordan koker man da krabber?

– Det kan ikke jeg forklare deg. Det er ikke relevant for Noah. Det er opp til myndighetene å sette grenser for hva man kan gjøre. Vår oppgave er ikke å gi oppskrift på hvordan man dreper dyr, men å fremme dyrenes sak.