Redaktør Kristen Munksgaard (bildet) vurderer hvordan Avisen Agder skal reagere overfor Rolf Terje Klungland.
Redaktør Kristen Munksgaard (bildet) vurderer hvordan Avisen Agder skal reagere overfor Rolf Terje Klungland.

Avisa sendte upublisert tekst til Ap-politiker for tilsvar. Så dukket den opp på Facebook

Ingen anger å spore hos stortingsveteran.

Publisert Sist oppdatert

Avisen Agder varsler reaksjoner mot Kvinesdal-lokalpolitiker Rolf Terje Klungland (Ap), og har selv omtalt at han la ut teksten til et upublisert intervju han fikk tilsendt, som et innlegg på egen Facebook-profil.

Det var et intervju med lokale Frp-representanter, som kritiserte andre sider ved Klunglands Facebook-bruk, som ble sendt over til Klungland for å gi mulighet til tilsvar.

Klungland svarte avisa at han ikke hadde tid til å svare. Kort tid etter gikk hele teksten ut på Facebook, med innledning fra Klungland: «Frp tar kaka. Fikk følgende e-post tilsendt fra en journalist i dag».

Klungland er tidligere mangeårig stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, og i dag leder av kontrollutvalget i Kvinesdal kommune.

– Stjeler vårt arbeid

Redaktør Kristen Munksgaard sier til Journalisten at han anser publiseringen fra Klungland som brudd på åndsverksloven.

– Når han publiserer vår tekst uten å avklare med oss, kvelden før saken skal ut og før vi er ferdig med den, stjeler han vårt arbeid. Jeg vurderer hvordan vi skal reagere overfor ham, men det tar vi på et senere tidspunkt, sier redaktøren.

Munksgaard legger til:

– Klungland har rett til å ha sine meninger om Avisen Agder, og det har han, sterke meninger som han har hatt i mange år. Men som gammel Ap-representant hadde vi kanskje forventet at han var litt mer opptatt av pressefrihet og medias rolle i samfunnet enn det han oppviser nå.

Ingen anger

Klungland forteller selv at han har et svært kjølig forhold til lokalavisa, blant annet fordi redaksjonen har vært kritisk til kommunestyresaker som har blitt unntatt offentlighet.

Tidligere stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland (Ap).
Tidligere stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland (Ap).

– Det har ikke blitt godtatt, og de har hentet inn kritiske uttalelser til å holde møter med lukkede dører. Så jeg synes det er oppsiktsvekkende at en avis som ikke aksepterer lovlig fattede vedtak om lukket møte, nå går ut på denne måten og krever lukkethet rundt egne tekster, sier Klungland.

Han forteller at motivet for å legge ut teksten var å komme Frp i forkjøpet med utspillet.

– Det gjorde jeg på kvelden. Da jeg sto opp neste dag, hadde jeg fått melding fra journalisten, som krevde at teksten ble tatt ned og skrev at de kunne lage sak på det. Nå er jeg ikke en politiker som er kjent for å la meg skremme av verken øvrigheten eller andre, så jeg bestemte meg for «nei», sier stortingsveteranen.

«Grovt tillitsbrudd»

Også avisens egen omtale viser til en melding der det står:

«Jeg må be deg om umiddelbart å fjerne Agders sak på Fb-siden din. Det du har publisert tilhører avisen Agder. Du fikk det tilsendt som grunnlag for å kunne svare på kritikk. Dette er et grovt tillitsbrudd, og vi kan eventuelt lage sak om dette også».

– Hva tenker du om mulige reaksjoner fra avisa?

– Jeg har sagt at hvis de har noe som er brudd på noen lov, både når det gjelder lukkethet og annet, får de gå til anmeldelse.