Agderposten gjengir selvmordsbrev

Agderposten publiserer tirsdag et selvmordsbrev og omtaler avdøde under fullt navn og bilde. Avisa ønsker på denne måten å bidra til debatt om aktiv dødshjelp.

Publisert Sist oppdatert

Mannen som nylig tok sitt eget liv orket ifølge Agderposten ikke å leve til kreften hadde brutt ham fullstendig ned. Det tok sju år fra han fikk sin kreftdiagnose, til han følte at sykdommen var kommet så langt at han ikke orket mer.

«Hadde det vært mulig ville han valgt en annen måte å dø på enn å gå ut om natten og gjøre ende på livet i det skjulte», skriver Agderposten.

Før mannen døde, skrev han brev med et innstendig ønske om at Agderposten skulle trykke det som et innlegg i debatten om aktiv dødshjelp. Dette gjør avisa i sin papirutgave tirsdag.

– Ønsket det selv

Avisas ansvarlige redaktør Stein Gauslaa, som også er leder av Norsk Redaktørforening, føler seg trygg på at avisa ikke kommer i konflikt med den såkalte selvmordsparagrafen i Vær Varsom-plakaten. I punkt 4.9 heter det blant annet at mediene skal være varsomme ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk.

– Det var mannens uttrykkelige ønske at vi skulle trykke brevet. Han ønsket å stimulere til en debatt om eutanasi, det vil si aktiv dødshjelp. Enken ga sin fulle tilslutning til dette, og hun ønsket å bidra til at mannen fikk virkeliggjort sitt siste ønske, sier Gauslaa.

Endret metodebeskrivelse

Han innser at Agderposten med dette begir seg inn i et presseetisk ømtålig område. På den bakgrunn poengterer Gauslaa at avisa endret et sentralt poeng i selvmordsbrevet.

– Vi omformulerte den delen der han angir valg av metode for å ta sitt eget liv. Det ville være i strid med Vær Varsom-plakatens formaninger til oss om ikke å angi metode og andre tilknyttede forhold, forklarer Gauslaa.

– Men resten av omtalen mener du er innenfor intensjonene i punkt 4.9?

– Ja. det var hans siste ønske å bidra til en ny runde i eutanasidebatten.

– Du oppfatter omtalen som et bidrag med stor samfunnsmessig verdi?

– Ja, absolutt. Vi gjør det til et tema og kommer til å belyse saken både medisinsk-faglig, juridisk og politisk i vår oppfølging.

Ikke tilbakemeldinger

Gauslaa sier at han tirsdag formiddag ikke hadde mottatt noen negative tilbakemeldinger på selvmordsoppslaget.

NRK Sørlandet refererte saken i sine morgennyheter, også de med fullt navn på personen som begikk selvmord.

Powered by Labrador CMS