Den tyrkiske forfatteren og politiske kommentatoren Ahmet Altan er løslatt fra fengsel etter at han i 2018 ble dømt til livsvarig fengsel. Her er han fotografert under et Oslo-besøk i mai 2004. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tyrkisk journalist løslatt etter at livstidsdom ble satt til side

Dømt for innblanding i kuppforsøket i 2016.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den tyrkiske forfatteren og journalisten Ahmet Altan er løslatt etter at han tidligere er dømt til livstid for innblanding i kuppforsøket i 2016.

Altan (69), som er en kjent politisk kommentator i Tyrkia, ble i likhet med en rekke andre pressefolk og intellektuelle pågrepet etter at president Recep Tayyip Erdogan begynte å slå ned på meningsmotstandere i kjølvannet av kuppforsøket.

I 2018 ble han dømt til livsvarig fengsel, men i sommer ble dommen opphevet av en ankedomstol.

Mandag ble han løslatt under overoppsyn etter en ny omgang i retten som endte med ti og et halvt års fengsel. Løslatelsen ble begrunnet med at han allerede har tilbrakt over tre år i fengsel, melder nyhetsbyrået Anadolu.

Domstolen besluttet også å løslate en annen journalist, Nazli Ilicak (74), etter å ha dømt henne til åtte år og ni måneder i fengsel. Også hun er løslatt på betingelse av at hun skal overvåkes, og også hun fikk en livstidsdom opphevet i sommer.

Ankedomstolen mente at det var feil å stille dem for retten i forbindelse med kuppforsøket. I stedet skulle de tiltales for å ha hjulpet en terrorgruppe, noe som har en lavere strafferamme. Men da de ble dømt på nytt mandag, var tiltalen endret slik at strafferammen var enda lavere.

Altan arbeidet i den opposisjonsvennlige avisen Taraf, som nå er stengt og nedlagt av myndighetene. Ilicak er en tidligere parlamentariker som skrev for blant annet avisen Hurriyet.

Begge har avvist all innblanding i kuppforsøket, og har kalt dommene mot dem for «groteske».

Mens han satt fengslet, skrev Altan boka «Eg får aldri sjå verda igjen», utgitt på Samlaget i 2019.

Powered by Labrador CMS