NRK:

Fram til nyttår leder Ole Torp Aktuelt på NRK, da må programmet vike i jakten på yngre seere. Foto: Birgit Dannenberg
Fram til nyttår leder Ole Torp Aktuelt på NRK, da må programmet vike i jakten på yngre seere. Foto: Birgit Dannenberg

Legger ned Aktuelt

Fra nyttår lanserer NRK nytt debattprogram. Samtidig kutter nyhetsdivisjonen 12 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

- Vi har tre debattprogrammerer som alle treffer likt i alderssegmentet godt voksne seere. De er profilmessig like. Vi arbeider med nyutvikling på debattområdet, sier nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk til Journalisten. Han har nettopp avholdt informasjonsmøte for de ansatte i NRKs nyhetsdivisjon.

Bakgrunnen for møtet er kuttene NRK må gjennomføre for å redusere kostnadene etter at lisensen ikke ble økt så mye som det var ønsket fra ledelsen på Marienlyst. Tidligere i år ble det klart at distriktsdivisjonen må kutte 40 årsverk. De tillitsvalgte har fryktet at kuttene vil kunne føre til økte sykefravær ved distriktskontorene.

Kutter abonnement

I nyhetsdivisjonen på Marienlyst er det blitt sett på flere forskjellige tiltak. Deriblant kutt i subsidier av avis-og internettabonnement levert hjem til journalistene i organisasjonen. I tillegg er det vedtatt å kutte i lengden i Dagsrevyens sending klokken 19 på fredager. Det er ble før nyttår hevdet fra ledelsen at disse kuttene ikke handlet om økonomi, men altfor trang sendeplan.

På et allmøte i nyhetsdivisjonen mandag ble det informert om at kuttene for deres del vil beløpe seg til 12 millioner kroner. Det vil ramme 12, kanskje 13, årsverk utover de 26 årsverkene som ble gjenstand for bemanningsreduksjon i fjor. Kalbakk forteller at det er her snakk om deskfunksjoner som ikke har rene journalistiske oppgaver.

Samtidig er programflatene skjermet for kostnadskutt, forteller han. Alle flater skal ha vært gjenstand for vurdering, med unntakt av den daglige nyhetsproduksjonen som er ansett å være for viktig å kutte i. Dermed er andre tiltak for å redusere kostnadene vurdert, som bredbåndsdekningen.

Jager de yngre

Debatten lagt om fra nyttår. Dette, forklarer Kalbakk, handler ikke om kostnader, men om seernes alder. Han viser til at Dagsnytt18, Debatten og Aktuelt som alle ifølge Kalbakk treffer den samme aldersgruppen, altså voksne seere.

– Derfor vil vi arbeide fra til nyttår med et nytt program som skal erstatte Aktuelt. Programmet skal gå både på nett og på tradisjonelt TV. Ambisjonen er å nå dem under 50, sier han til Journalisten.

Aktuelt fortsetter fram til nyttår. Nyhetsdirektøren understreker at det nye formatet skal få omtrent like store ressurser som programmet det skal erstatte.

Også i Dagsrevyen arbeides det med å finne formater som skal treffe de yngre seerne.

Forventer fornuftig arbeid

Ole Torp sier til Journalisten at det ikke er slik at han nå legger seg ned og gråter etter avviklingen av programmet ble kjent. Han sier samtidig at han synes det er vemodig at en god og hyggelig redaksjon avvikles fra nyttår.

- Som profesjonell journalist synes jeg det selvsagt er dumt at et program som Aktuelt blir lagt ned. Det ligger midt i samfunnsoppdraget for en allmennkringkaster, sier Torp.

Han vil ikke snakke om hva han skal gjøre i 2016 utover å si at han er ansatt i NRK og at han forventer å få noe fornuftig å gjøre. Samtidig ønsker han ledelsen lykke til med å finne et format som faktisk får de unge til å se debatter på TV.

Selv arbeider han innenfor en horisont på to til tre år. Det har han etablert etter blant annet å ha arbeidet tre ganger som korrespondent, og i forskjellige prosjektstillinger.

- Jeg har hatt mange foskjellige jobber, så jeg skal nok klare meg herfra og inn.

 

Powered by Labrador CMS