Shireen Abu Akleh var Al Jazeeras korrespondent i de palestinske områdene og hadde jobbet for den panarabiske TV-stasjonen siden år 2000.
Shireen Abu Akleh var Al Jazeeras korrespondent i de palestinske områdene og hadde jobbet for den panarabiske TV-stasjonen siden år 2000.

Drap på journalist

EU krever uavhengig etterforskning av journalist-drap på Vestbredden

EU fordømmer drapet på den palestinsk-amerikanske journalisten Shireen Abu Akleh på den okkuperte Vestbredden. USA og EU ber om gransking.

Publisert Sist oppdatert

EUs utenrikskontor krever i en uttalelse en uavhengig gransking av omstendighetene rundt drapet.

Den 51 år gamle Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh ble drept mens hun dekket en israelsk militæroperasjon i en palestinsk flyktningleir i Jenin onsdag morgen.

USA ber om at drapet på journalisten blir etterforsket på «transparent vis».

– Vi oppfordrer begge sider til å delta i den etterforskningen så vi kan finne ut hvorfor dette skjedde, sier USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield.

Abu Aklehs arbeidsgiver hevder drapet var overlagt og at israelske soldater skjøt henne i hodet.

Israels statsminister sier det er «sannsynlig» at væpnede palestinere løsnet skuddene som drepte journalisten.

Abu Aklehs kollega Ali al-Samudi ble såret i hendelsen. Han sier det ikke var noen palestinske krigere i nærheten og at de begge hadde hjelmer og vester merket med «PRESS».

En AFP-fotograf rapporterte at israelske styrker åpnet ild i området og at han deretter så Abu Akleh liggende på bakken. Ingen væpnede palestinere var ifølge nyhetsbyråets fotograf å se på det tidspunktet.

Den israelske hæren bekrefter at de gjennomførte en militæroperasjon i flyktningleiren. Men IDF-hæren benekter at israelske soldater gikk målrettet etter journalisten.

– Dødsfallet hennes som en tragedie som aldri skulle ha skjedd, sier IDF-talsmann Amnon Shefler.

Powered by Labrador CMS