Sigurd Falkenberg Mikkelsen. Her fra et besøk på Gaza. Foto: NRK
Sigurd Falkenberg Mikkelsen. Her fra et besøk på Gaza. Foto: NRK

Sjokkert over egyptiske journalistdommer

NRKs korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen sier det er blitt vanskeligere å jobbe det siste året. 

Tre journalister fra Al Jazeera er i Egypt dømt til sju års fengsel for å ha sympatisert med Det muslimske brorskap. De tre journalistene er australske Peter Greste, egyptisk-canadiske Mohamed Fahmy og egyptiske Baher Mohamed. Journalistene ble arrestert i fjor.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen har vært NRKs korrespondent med base i Kairo i tre år. Han har fulgt rettssaken mot journalistkollegene nøye, og er sjokkert over dommen.

– Jeg fryktet at noe sånt kunne hende. At de får en dom på denne måten er et sjokk. Dommen er et anslag mot ytringsfriheten, sier Mikkelsen på telefon fra Kairo.

Forverring

Han sier arbeidsforholdene har forverret seg siden Mohammed Mursi ble fjernet som president av militæret i fjor sommer. Tidligere militærsjef Abdul Fattah al-Sisi ble innsatt som president tidligere denne måneden.

– Det har hele tiden vært press fra gateplan, avhengig av de politiske svingningene. Det siste året er politiet mer tilstede. Det er for eksempel vanskelig å filme.

– Hvordan forholder du som journalist deg til dommen?

– I utgangspunktet fortsetter jeg å gjøre jobben min, og lar meg ikke affektere. Jeg må tenke meg litt om, og ta det med ledelsen i NRK.

Flyktet

Foruten de tre dømte løslot egyptiske myndigheter i forrige uke en sultestreikende Al Jazeera-journalist av hensyn til helsetilstanden.

I vinter flyktet en nederlandsk journalist som av myndighetene var beskyldt for å «fabrikkere nyheter». 

Mikkelsen sier det er et åpent spørsmål om Egypt skiller mellom journalister fra Al Jazeera og andre vestlige reportere.

– Det er et anslag mot ytringsfriheten, det er essensen. Al Jazeera har en spesiell rolle. Myndighetene anser åpenbart kanalen som en trussel. Det er også tydelig at de ikke skiller mellom Al Jazeera English og de andre Al Jazeera-stasjonene.

Powered by Labrador CMS