Journalisten har fått innsyn i alder, og kjønn, på nyansatte journalister og redaksjonelle ledere siden 2019.

NRK:

17 prosent av nyansatte NRK-journalister er over 50 år

30 prosent av nyansatte journalister i fast stilling er under 30 år.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten har tidligere omtalt kjønnsbalansen blant de nyansatte journalistene og redaksjonelle lederne i NRK, fra 2019 til så langt i 2022. Vi har også fått innsyn i alderen til de nyansatte i faste stillinger.

NRK har ansatt 144 nye journalister siden inngangen av 2019. Av de nyansatte journalistene var 24 (17 prosent) over 50 år på ansettelsestidspunktet. 43 (30 prosent) var under 30 år.

Organisasjonsdirektør i NRK, Olav Hypher, forteller at aldersbalanse er et klart mål for statskanalen.

– Det handler om flere ting, men først og fremst at det er et eksplisitt oppdrag i NRK å speile befolkningen – både i innhold og i organisasjonen. Det betyr at vi må ha en veldig god balanse når det gjelder alder, sier Hypher.

Høyere alder på interne rekrutteringer

Fra 2019 til så langt i 2022 har 38 journalister blitt fast ansatt via intern rekruttering, altså var de NRK-ansatte fra før. Blant dem var 15 over 50 år på ansettelsestidspunktet.

Blant de internt ansatte journalistene var ingen under 30 år.

Olav Hypher, organisasjonsdirektør i NRK.

– Det er vanskelig å lese så mye ut fra det, fordi vi opererer med så lave tall, men det er en naturlig dynamikk at du har vært her en stund om du rekrutteres internt, sier organisasjonsdirektøren.

I den samme perioden har NRK hentet inn 106 journalister eksternt.

9 av disse har vært over 50 år på ansettelsestidspunktet.

43 av de eksternt rekrutterte journalistene har vært under 30 år ved ansettelse.

– Det er både fint og naturlig å se at unge krefter er på vei inn. Den balansen tror jeg alle arbeidsgivere er opptatt av, men vi har kanskje et særlig ansvar, sier Hypher.

– Må se tallene over tid

Det er blitt ansatt 35 redaksjonelle ledere i NRK siden 2019. Blant dem var 8, altså 23 prosent, over 50 år på ansettelsestidspunktet. Syv av disse er rekruttert internt.

Av 12 eksternt rekrutterte nye redaksjonelle ledere var kun én over 50 på ansettelsestidspunktet. Det var en kvinne på 68 år.

Kun én mann over 50 har blitt redaksjonell leder i NRK siden 2019.

– I et utvalg på syv ledere begynner tallene å bli så små at tilfeldigheter vil slå kraftig inn. At Thor Gjermund Eriksen går ut og at Vibeke Fürst Haugen kommer inn, slår i seg selv ut på statistikken, sier Hypher og legger til:

– Man må se på tallene over tid for å kunne se om det er en trend, men vi følger med. Dette er ting vi er opptatt av.

Powered by Labrador CMS