Alexanda Amon Kotey (t.v.) og El Shafee Elsheikh, som anklages å ha vært to av i alt fire medlemmer av IS-cellen «The Beatles». Her er det fotograferte under et intervju med AP etter at de ble tatt til fange.
Alexanda Amon Kotey (t.v.) og El Shafee Elsheikh, som anklages å ha vært to av i alt fire medlemmer av IS-cellen «The Beatles». Her er det fotograferte under et intervju med AP etter at de ble tatt til fange.

To IS-medlemmer i retten for flere journalistdrap

Utgjort halvparten av IS-cellen kjent som «The Beatles».

Publisert Sist oppdatert

To menn som antas å ha utgjort halvparten av IS-cellen «The Beatles», er tiltalt for terror, tortur og halshogginger. Onsdag møter de i retten i USA.

El Shafee Elsheikh (32) og Alexanda Kotey (36) har vært i amerikansk varetekt siden oktober 2019 etter at de ble tatt til fange av en kurdiskledet og amerikanskstøttet milits under offensiven mot IS i Syria året før.

De satt først fengslet i Irak, men er nå overført til USA.

Departementet offentliggjorde onsdag tiltalebeslutningen mot de to, få timer før de for første gang var ventet å møte i retten i Alexandria i delstaten Virginia.

Journalistdrap

De to anklages for å ha tatt en rekke amerikanske og europeiske statsborgere som gisler i Syria i perioden mellom 2012 og 2015. De er tiltalt for tortur, halshogginger og andre voldshandlinger mot gislene.

De anklages for å ha vært innblandet i drapene på de to amerikanske journalistene James Foley og Steven Sotloff, og hjelpearbeiderne Peter Kassig og Kayla Müller.

De er også tiltalt for innblanding i drapene på to briter, Alan Henning og David Haines, og flere andre gisler, blant annet japanske statsborgere.

– Vårt budskap til andre terrorister rundt omkring i verden er at hvis du skader amerikanere, så vil du enten møte amerikanske våpen på slagmarken eller amerikansk lov i våre rettssaler, sier justisminister William Barr i en uttalelse.

Mistet statsborgerskap

Begge de tiltale er tidligere britiske statsborgere. Amerikanske myndigheter har inngått en avtale med Storbritannia om å stille dem for retten i USA, noe som innebærer at de ikke kan dømmes til døden.

I september overførte Storbritannia bevis mot de to til amerikanske myndigheter, og statsminister Boris Johnson sa at han ønsker at de to må stilles til ansvar.

Lederen for IS-cellen ble drept i et luftangrep i Syria, men det fjerde medlemmet er pågrepet i Tyrkia.

Powered by Labrador CMS