Bilde fra den sendte reportasjen. Foto: NRK Dagsrevyen
Bilde fra den sendte reportasjen. Foto: NRK Dagsrevyen

NRK beklager manipulering av bilder i Dagsrevyen uten merking

La bilder fra den nylig offentliggjorte legevaktsaken der en mann blir kvalt til døde oppå ferske bilder fra legevakten i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Det var på Dagsrevyen tirsdag at innslaget ble sendt. Sendingen er fortsatt ikke tilgjengelig på nett, men Journalisten har sett innslaget.

Reportasjen viser ferske bilder fra legevakten fra to vinkler, der bilder fra overvåkingsvideoen som Høyesterett like før jul ga NRK innsyn i, er lagt oppå.

Bildeutsnitt fra NRK Dagsrevyen 19. januar 2016.
Bildeutsnitt fra NRK Dagsrevyen 19. januar 2016.

NRK understreker overfor Journalisten at feilen ikke er reporterens ansvar, men at det er NRK som samlet tar ansvar for den.

Brudd på retningslinjer

I et innlegg på Facebook spør journalist og fotograf Eirik Helland Urke NRKs nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord om «dette er innafor?»

Nyhetsdirektøren svarer i samme tråd at det er det ikke: «Det er ikke i tråd med de retningslinjer vi har for bildehåndtering i NRK Nyheter. Vi vil også sørge for å få dette tydeliggjort i arkiv-versjonen,» svarer Beverfjord.

I en nettsak publisert like før midnatt beklager NRK bildebruken. «I innslaget ble bilder fra en overvåkingsvideo redigert inn i nye bilder tatt fra utsiden av Oslo legevakt. Dette bilde-grepet er ikke i tråd med NRK Nyheters retningslinjer for bildehåndtering,» heter det.

Det har ikke lyktes Journalisten å få en kommentar fra Alexandra Beverfjord.