Alf Bjarne Johnsen. Arkivfoto: Martin Huseby Jensen
Alf Bjarne Johnsen. Arkivfoto: Martin Huseby Jensen

Rekordmange klager til PFU i 2015

Arvesynden samtidig imøtegåelse topper listen over punkter mediene felles oftest på. Antallet fellelser opp med 57 prosent fra 2014.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag presenterte Norsk Presseforbund (NP) og Pressens faglige utvalg (PFU) statistikken fra etikkrøkterne for fjoråret. Den viser at antallet klager fortsetter å øke. I fjor mottok PFU 500 klager, 17 prosent opp fra 427 i 2014.

– Det er ikke sikkert at den økte klagestrømmen er negativ. Den skyldes økt interesse rundt utvalgets utvalg, og det er noe vi registrerer med tilfredshet, sa PFUs leder Alf Bjarne Johnsen under presentasjonen.

Flere brudd enn ikke-brudd

Totalt behandlet utvalget 406 klager i løpet av fjoråret, samme antall som året før. Utvalget ga 142 uttalelser.

Noe som er verdt å merke seg, sa Johnsen, er at PFU i fjor felte flere enn de frikjente. I alt endte det med 83 brudd på god presseskikk i fjor og 59 saker uten brudd. Antallet brudd er en økning på 57 prosent fra 53 i tallet i 2014.

Differansen mellom antallet uttalelser skyldes blant annet et stort antall saker som gjennomgår forenklet behandling, som betyr at mediet frifinnes uten tilsvarsrunde. I fjor var det 203 slike saker mot 194 året før.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Samtidig imøtegåelse

Samtidig imøtegåelse er stadig det punktet (4.14) i Vær Varsom-plakaten som utvalget oftest feller på. I fjor var det 23 fellelser på dette punktet. Kildebruk og kontroll av opplysninger syndes det nest oftest mot, i fjor var det 17 slike brudd. Og 4.4 om titler som går for langt kommer på tredjeplass med 10 fellelser.

I fjor ble Tekstreklameplakaten innlemmet i Vær Varsom-plakaten, og også her har det vært fellelser i fjor. Men PFUs leder konkluderte med at omleggingen har vært vellykket.

– De nye reglene fungerer, og de fleste publiseringene er innenfor det nye regelverket.

NRK felles oftest

NRK er mediet som ble felt oftest i fjor med totalt 10 fellinger. 6 av dem var rene brudd og 4 var kritikk. I alt mottok NRK 64 klager i fjor.

Skiens-avisen Varden ble felt nest oftest, totalt 5 brudd hvordav 3 var rene brudd og 2 var kritikk.

TV 2 tar tredjeplassen med totalt 5 brudd, hvorav 3 var rene brudd og 1 kritikk.

Andre store mediehus som VG, Dagbladet og Aftenposten ble felt henholdsvis 2, 1 og 2 ganger. De tre hadde henholdsvis 49, 31 og 29 klager mot seg gjennom fjoråret.

Saken oppdateres!

Powered by Labrador CMS