Foto: Birgit Dannenberg
Foto: Birgit Dannenberg

NRK får fotballkritikk

Rettighetsforvalter mener NRK forsyner seg for grovt av innhold. Det er opptil NRK å avgjøre hva som er en sak, sier Redaktørforeningen.

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klassekampen skriver i dag at Fotball Media, som forvalter tv-rettigheter på vegne av Norsk Toppfotball, er kritisk til NRKs bruk av bilder fra rettighetshavere som CMore og TV 2.

Interesseorganisasjonen for klubbene i de to øverste divisjonene forbereder rettssak mot NRK for brudd på åndsverksloven. Til avisen sier Norsk Toppfotball at NRK forsyner seg kraftig av levende bilder og viser inntil 90 sekunder lange utdrag fra hver kamp i sportsdelen i Dagsrevyen og Sportsrevyen på søndager.

- Dette er bilder NRK kan vise etter en tidligere avtalt sperrefrist, men ikke i det omfanget og på det tidspunktet de gjør nå, sier daglig leder i Fotball Media, Knut Kristvang til Klassekampen. Fotball Media er eid 50 prosent av Norsk Toppfotball og 50 prosent av Fotballfrobundet.

Han mener Sportsrevyen må defineres som et magasinprogram som derfor ikke har rett til å vise bildene slik Dagsrevyen har. I tillegg mener han det faller på sin egen urimelighet at NRK mener at hver eneste kamp i Tippeligaen har allmenn nyhetsverdi.

Redaksjonell avgjørelse

Det er opptil NRK å vurdere, ikke Fotball Media, svarer Redaktørforeningen. Til Journalisten sier assisterende generalsekretær Reidun K. Nybø at det er den enkelte redaksjon som må gjøre sin vurdering av hva som har nyhetens interesse.

- Det blir interessant å få NRKs praksis vurdert i lys av åndsverksloven.

Redaktørforeningen ønsker ikke å ta stilling til omfanget.

NRKs juridiske direktør Olav A. Nyhus sier til Klassekampen at NRK har tolket loven så ansvarsfullt som mulig.

Skal samarbeide

Også TV 2 ser fram til å få saken prøvet. Rettighetssjef Bjørn Taalesen stiller spørsmål rundt nyhetsprioriteringen i NRK.

Dette kommer bare dager etter at TV 2-sjef Alf Hildrum sier til sin lokalavis Namdalsavisa at TV 2s samarbeid med NRK om store fotballrettigheter er kommet for å bli:

- Vi kommer også til å samarbeide om kommende EM i fotball om to år.

Han slår fast at for et lite land er det dyrt for én aktør å sikre seg rettigheter og sørge for produksjonen.

- Vi kan ikke legge dette inn under betalings-TV, konkluderer TV 2-sjefen.

Powered by Labrador CMS