"Ofringen" av Srebrenica

(KOMMENTAR): Selvmotsigende i Brennpunkt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I Brennpunkt-programmet “Byen som kunne ofres” hevdes det at president Alija Izetbegovic “ofret” Srebrenica og var ansvarlig for massakren på 8.000 muslimer. Han skal ha gått inn for å overgi Srebrenica mot å få serbiske områder ved Sarajevo.

FN-rapport

Thorvald Stoltenberg gjentar i programmet at hans og David Owens fredsplan i september 1993 ble forkastet av muslimene, pga. amerikansk overtalelse, mens serberne godtok planen. Dette stemmer ikke med det Kofi Annans FN-rapport fra 1999 sier om saken (s. 30):

“De bosnisk-serbiske lederne støttet i prinsippet planen, men var imot ordningen for Srebrenica og Zepa, som de av strategiske grunner ønsket skulle tilhøre den serbiske republikken. De foreslo en utveksling av territorier med de bosnjakiske lederne, hvor Srebrenica og Zepa ville bli gitt til den serbiske republikken, og til gjengjeld skulle den bosnjakiske delen få kontroll over noen territorier rundt Sarajevo.”

28.–29. September var bosnjakiske delegater samlet i Sarajevo for å stemme over planen. FN-rapporten fortsetter:

“En delegasjon av bosnjaker fra Srebrenica ble fraktet til Sarajevo med et UNPROFOR-helikopter for å delta. Før møtet hadde delegasjonen et privat møte med Izetbegovic, som fortalte dem at det var et serbisk forslag om å utveksle Srebrenica og Zepa med territorier rundt Sarajevo. Delegasjonen avviste forslaget, og temaet ble ikke diskutert mer.”

Stikk motsatt

Dette er stikk motsatt av hva Brennpunkt hevder, at forslaget om utveksling av territorier kom fra Izetbegovic. Og det tilbakeviser Stoltenbergs påstand om at “serberne godtok planen”. Hvis de “godtok” på betingelse av at de skulle få enklavene Srebrenica og Zepa, var det ikke underlig at Bill Clinton rådet Izetbegovic til ikke å godta planen. Izetbegovic håpet nok fortsatt at FN ville beskytte de “sikre områdene”.

Brennpunkt-programmet er selvmotsigende i sin kritikk av Izetbegovic. På den ene side kritiseres han for å ha “overgitt” Srebrenica, dvs. ikke forsvart området. På den annen side kritiserer programmet sterkt de som faktisk forsøkte å forsvare Srebrenica. De bli anklaget for å ha krenket FNs vedtak om demilitarisering. Forsøk på å smugle våpen inn gjennom serbiske stillinger blir fremstilt som kriminalitet.

Hva skulle da Izetbegovic ha gjort? Srebrenica kunne ikke forsvares militært. FN var ikke i stand til eller villig til å forsvare befolkningen mot serberne. Dette innså Izetbegovic i 1995. Det eneste Sarajevo kunne gjøre var å prøve å få evakuert flest mulig av innbyggerne før Ratko Mladic inntok byen.

Det kan sikkert rettes mye kritikk mot Izetbegovic, og det har da bosnjaker (muslimer) gjort siden begynnelsen på 90-tallet, noe også NRK nå har oppdaget. Men å påstå at Izetbegovic «ofret» Srebrenica er å sette tingene på hodet og minske ansvaret til Milosevic, Karadzic og Mladic, de ansvarlige for folkemordet i Srebrenica.

 (Mønnesland er professor ved Institutt for litteratur, områdestudier og europesike språk ved UiO.)

Powered by Labrador CMS