Arild Grande. Foto: Martin Huseby Jensen
Arild Grande. Foto: Martin Huseby Jensen

Widvey får trolig støtte for hovedlinjene i Stortinget

Arbeiderpartiet mener Fremskrittspartiet er den store taperen i allmennkringkastermeldingen.

Publisert Sist oppdatert

Fredag presenterte kulturminister Thorhild Widvey (H) allmennkringkastermeldingen “Open og opplyst”. Hovedpunktene i meldingen er at lisensfinansieringen fortsetter ut stortingsperioden, men at finansieringen blir tema i en ny utredning. Dagens detaljerte NRK-plakat reduseres fra 38 til 12 overordnede punkter. Det skal også settes ned et utvalg som skal vurdere hvordan mediemangoldet i Norge kan opprettholdes i lys av endringene i mediebransjen.

- Frp har tapt

Reaksjoner blant politiske partier tyder på at Widvey får støtte for meldingen i Stortinget. Også fra opposisjonen.

– Her er det mye bra som vi kan slutte oss til og som vi har tatt til orde for tidligere, sier Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Arild Grande til Journalisten.no. 

Han mener Høyre er den som har vunnet fram med sitt syn i regjeringen.

– Det ser ut som Frp har tapt på alle punkter. Det er jeg glad for.

Samtidig mener Grande det gjenstår mye politisk arbeid for å komme i mål med allmennkringkastingspolitikken. Arbeiderpartiet vil opprettholde lisensen eller en hustandslisens i fremtiden, og han vil gjennomgå NRKs organisering. Informasjonen om TV 2 i meldingen, er han bekymret for.

– Det er overraskende at regjeringen ikke presenterer en løsning for ny avtale. De skyver dette ansvaret foran seg.

Grande mener at det må sikres en avtale med TV 2 slik at hovedkvarteret i Bergen kan opprettholdes sammen med forpliktelsen til å levere nyheter.

Ingen vingeklipping

Kristelig Folkeparti mener allmennkringkastermeldingen ikke har noen dramatiske konsekvenser for NRK. Mediepolitisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold sier store deler av meldingen har partiets støtte.

– Dette er ingen vingeklipping av NRK, sier Bekkevold til Journalisten.no.

– Det er veldig spennende med dette utvalget som skal se på mediestøtten i fremtiden, men jeg forventer da at det i budsjettet ikke gjøres noen strukturelle endringer før utvalget er ferdig med sitt arbeid.

– Kan dere støtte meldingen?

– Vi skal i hvert fall konstruktivt gå inn i arbeidet med den.

Til tross for at meldingen trolig vil få støtte i Stortinget vil trolig Familie- og kulturkomiteen gjennomføre en høring om meldingen til høsten.

Tid

Venstres Terje Breivik sier hans parti ikke støtter forslaget om å videreføre Kringkastingsrådet. Ellers er han positiv til meldingen.

– Det er mye bra der som vi skal vurdere grundig og med interesse, sier Breivik.

Han utelukker ikke at komitéen vil gjøre endringer og merknader i stortingsmeldingen.

Når det gjelder spørsmålet om finansiering mener han det er klokt å ta seg nok tid til å drøfte spørsmålet tilstrekkelig.

– Det er viktig å ha en trygg debatt der vi prøver å finne alternativer. Det er viktig å finne en finansieringsmåte som har legitimitet.

Powered by Labrador CMS