Foto: Birgit Dannenberg
Foto: Birgit Dannenberg

NRK kutter i nyheter

Ligger an til driftsunderskudd på 16 millioner i nyhetsavdelingen.

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Dagens Næringsliv har NRKs nyhetsdivisjon et overforbruk på 12 millioner kroner så langt i år, dermed ligger avdelingen an til et driftsunderskudd på 16 millioner kroner. Nå tar nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk tak i kostnadene.

Avisen skriver at strakstiltakene omfatter kutt i Alltid Nyheter som tilsvarer rundt 300 timers sendetid med egenprodusert radio fram til nyttår. Det blir pause i produksjonen av egne nyheter fra journalister som jobber med lengre gravesaker, samt høyere terskel for vikarbruk.

Ikke nedbemanning

Kostnadstiltakene vil også innebære endringer i bemanningen.

– I dag er vi nærmere 300 journalister i divisjonen, og på sikt må vi bli litt færre enn vi er i dag. Akkurat nå har vi 20–25 årsverk mer enn vi har penger til, sier Kalbakk til DN.

NRKJ-leder Sidsel Avlund sier til Journalisten at de ikke har fått signaler om noen nedbemanning, men snarere at det er snakk om begrensning av bruk av midlertidige.

– Vi er for at NRK har økonomistyring gjennom hele året som gjør at vi ikke behøver å ta kutt på slutten av året.

Dramatisk

Klubbleder Ragnhild Bjørge i Dagsnyttklubben til NRKJ advarer mot kuttene som er foreslått i Alltid Nyheter. Hun sier til Journalisten at kutt i en slik størrelsesorden vil kunne få alvorlige konsekvenser.

– I praksis legges radiokanalen ned i tre måneder, og det for å spare småpenger. Det vil ta lang tid å hente lytterne tilbake igjen, sier hun.

Forslaget er et såkalt sommerskjema som innebærer at når nyhetsmorgens direktesending er ferdig, skal programmet sendes i reprise umiddelbart. Etter det blir det tilfeldig innhold fra BBC fram til klokken 15 på ettermiddagen.

– Det betyr at radiokanalen skal ha 1 time og 20 minutter egenprodusert innhold. Vi får høre at med DAB er Alltid Nyheter NRKs viktigste radiokanal. Den er ifølge ledelsen en satsingskanal. Det er vanskelig å tro når det kommer kutt av en slik størrelse. Vi sliter med å forstå budskapet deres.

Foreslår andre kutt

Bjørge viser til at Dagsrevyens årsrevy er blant programpostene det er foreslått å kutte i. Programmet som årlig oppsummerer nyhetene i de 12 foregående månedene, koster 600.000 kroner å produsere. Dette blir trolig kuttet med 200.000 kroner.

– Det er færre som vil legge merke til om et slikt program kuttes helt, og det blir heller ikke en utfordring å få publikum tilbake, slik det blir for Alltid Nyheter om kuttene gjennomføres. Dette viser hvor lite gjennomtenkt kuttene framstår, og hvor lite som skal til for å unngå å legge ned dagsendingene i Alltid Nyheter.

Dagsnyttklubben har forfattet brev til nyhetsdirektør Kalbakk og bedt ham gå noen runder med Kringkaster i NRK for å se etter andre kuttmuligheter.

Powered by Labrador CMS