Jarle Møen. Foto: Reiulf Grønnevik
Jarle Møen. Foto: Reiulf Grønnevik

Redaktør tiltalt for falsk underskrift

Må møte i retten etter å ha nektet å godta forelegg. 

I slutten av august må Jarle Mjøen møte i Alta tingrett. Politimesteren i Vestfinnmark politidistrikt har tatt ut tiltale etter at Mjøen nektet å godta et forelegg på 7.000 kroner.

Ifølge Sagat er Mjøen tiltalt for å ha undertegnet med sin kones navn på et fullmaktskjema for samtykke til utstedelse av pass til deres felles datter. 

Til daglig jobber Mjøen som politisk redaktør i Altaposten. Avisen har de siste månedene hatt en rekke kritiske saker på trykk om Vest-Finnmark politidistrikt. 

– Det har gått på bemanningssituasjonen og ressursspørsmål. Også på lederplass har vi hatt en del kritiske bemerkninger, sier ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund til Journalisten.

Lund sier Mjøen har stått for flere av de kritiske sakene.

Har reagert

I Altapostens egen sak om tiltalen blir Mjøen spurt om han tror tiltalen kan ha sammenheng med at han «tidligere har laget kritiske saker på politiets arbeid» i sitt journalistiske virke.

– Det er et faktum at ledelsen ved politidistriktet i flere tilfeller har reagert både på lederartikler og saker jeg har ført i pennen for Altaposten. Reaksjonene har jeg oppfattet som mindre profesjonelle, og de har føltes direkte ubehagelige. Hvorvidt det er en sammenheng overlater jeg til andre å vurdere. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Mjøen til egen avis.

Overfor Journalisten ønsker Jarle Mjøen ikke å svare på om han mener det er en sammenheng mellom de kritiske artiklene og saken som nå føres mot ham.

– Det eneste jeg vil si er at dette ikke er noen sak. Kona mi har tatt hundre prosent ansvar for underskriften fra dag én. Det har det aldri vært noen tvil om. Det er ingen som har skaffet seg verken økonomiske eller andre fordeler, og det er ingen samfunnsinteresser som er berørt. Dette er ikke en sak som burde blitt fulgt opp med de ressursene som her er gjort, sier Mjøen til Journalisten.

Ingen sammenheng

Hans sjef, Rolf Edmund Lund, vil ikke mene noe om det er sammenheng mellom publiserte saker og tiltalen:

– Jeg syns det er vanskelig å ha noen formening om det. Jeg håper ikke det er en sammenheng der. 

Tiltalen får ingen konsekvenser for Mjøens jobb som redaktør før eventuelt det lokale politidistriktet skulle dukke opp på hans saksområde:

– Da vil det være naturlig å vurdere det nærmere, sier Lund.

Alvorlig sak

Det er politiadvokat Gøril Lund ved Vestfinnmark politidistrikt som har tatt ut tiltalen. Hun sier politiet ser alvorlig på dokumentforfalsking.

– Når man undertegner for en annen person er det per definisjon et straffbart forhold. Her er det snakk om en pass-søknad som skal ha begge vergenes underskrift, sier Lund.

Hun sier politiet opprettet sak på eget initiativ etter at de ble mistenksomme på om Mjøen kunne ha rukket å skaffe konas underskrift da pass-søknaden ble ordnet i fjor. 

– Det var saksbehandlere på passavdelingen som lurte på om det var grunnlag for opprette sak, og det mente jeg det var.

Ikke fått forespørsel

Påtroppende generalsekretær Arne Jensen i Norsk redaktørforening kjenner kun saken gjennom media. Jensen sier han ikke har grunnlag for å si om det er noen sammenheng mellom kritiske reportasjer og saken som kommer opp for retten.

– I dette tilfellet vil vi eventuelt engasjere oss i det øyeblikk vi får en forespørsel fra Jarle Mjøen eller ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund, sier Jensen.

– Hvis det skulle være slik at anmeldelsen og tiltalen skulle være utløst av Mjøens virke som politisk redaktør i Altaposten er det ikke bare særdeles uprofesjonelt, men uakseptabel.

Powered by Labrador CMS