«På overflaten dreide denne saken seg om feil bruk av bilder, men egentlig dreier saken seg om politisk sensur av alternative medier», skriver redaktør Onar Åm i Ekte Nyheter. Arkivfoto: NTB scanpix
«På overflaten dreide denne saken seg om feil bruk av bilder, men egentlig dreier saken seg om politisk sensur av alternative medier», skriver redaktør Onar Åm i Ekte Nyheter. Arkivfoto: NTB scanpix

Ekte Nyheter-redaktør mener fotodom er politisk motivert

– Sensur av alternative medier.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ekte Nyheter-redaktør Onar Åm har i en artikkel på eget nettsted kommentert dommen mot ham og nettstedet.

I forrige uke ble det klart at frilansfotograf Fredrik Naumann fikk medhold i sitt søksmål mot Åm og Ekte Nyheter. Stavanger tingrett slo fast at Naumann hadde rett til å kreve dobbelt betaling etter at nettstedet publiserte et av Naumanns bilder uten tillatelse.

Ekte Nyheter og eier Onar Åm ble også dømt til å dekke motpartens saksomkostninger.

– En viktig dom, særlig for frilansere, uttalte Naumann til Journalisten etter dommen i forrige uke.

Åm har derimot et annet syn på saken:

«På overflaten dreide denne saken seg om feil bruk av bilder, men egentlig dreier saken seg om politisk sensur av alternative medier, noe som ble sagt i klartekst både i privat kommunikasjon, på fotografens innsamlingsaksjon til å finansiere hans rettsak mot oss, og i retten», skriver Åm.

Åm har i retten – og i et intervju med Journalisten tidligere i sommer – argumentert med at bilder som er vannmerket er å regne med som gratisbilder. Dette fikk han ikke medhold for i retten.

«Vi fikk ingen rettferdig rettssak», skriver Åm.

Og fortsetter:

«Dommen sier feilaktig at bildet ikke var kreditert (fotografens logo var i bildet), og aksepterer fullt ut påstanden om at et bilde som er blitt ødelagt med vannmerke er å regne som likeverdig og fullverdig som et bilde uten slikt vannmerke. Dommeren aksepterte også aktors påstand om at det var gjort en grovt uaktsom eller forsettlig feil, selv om bildet til forveksling så ut som et gratisbilde.»

Redaktøren opplyser videre at i skrivende stund (søndag, journ.kom), var ikke dommen forkynt for ham ennå. Åm skriver også at han har satt i gang en innsamlingsaksjon for å dekke kostnadene.

Powered by Labrador CMS