Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg i Oslo bystyre ble fotografert med en «supertele» gjennom vinduet til kontoret sitt i femte etasje i Oslo Rådhus.
Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg i Oslo bystyre ble fotografert med en «supertele» gjennom vinduet til kontoret sitt i femte etasje i Oslo Rådhus.

Tok bildet med «supertele» fra gateplan: – Flaks for meg at hun reiste seg opp

Fotograf Werner Juvik mener saken viser viktigheten av journalistiske bilder.

Publisert Sist oppdatert

«Dette bildet viser Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg i full aktivitet på sitt kontor i Rådhuset under onsdagens digitale bystyremøte», skriver Avisa Oslo (AO) - og påpeker at resten av byens innbyggere har fått påbud om hjemmekontor så langt det er praktisk mulig.

– Det tok faktisk ikke så veldig lang tid å ta bildet. Jeg er usikker på hvor lenge jeg stod der, men det var ikke så lenge, sier fotograf Werner Juvik til Journalisten.

Frilansfotografen ble sendt på oppdrag for Oslos nye lokalavis onsdag kveld, da det ble snakk om at Rygg muligens var på kontoret sitt.

Strakk på beina

Det stemte, der var det lys, og Juvik tok bildet etter kort tid, forteller han.

– Jeg så at det satt en person der med datamaskin, og jeg visste at det var Teams-møte i bystyret da. Det var nok litt flaks for meg at hun reiste seg opp og strakk litt på beina akkurat da.

– Jeg har ingen problemer med å se at det isolert sett kan sees på som uproblematisk at hun sitter alene på kontoret sitt, med tanke på smittevern. Men så er det en gang sånn at politikerne har kommet med ganske strenge regler til innbyggerne i Oslo. For noen funker det bra, for noen funker det dårlig, for noen er det blodig alvor, sier Juvik.

– Sånn sett blir det veldig tydelig hvilken journalistisk viktighet det er å vise at politikerne bryter sine egne påbud, fortsetter fotografen.

Tatt på gateplan

Selv om Ryggs kontor er i femte etasje, trengte han ikke klatre opp i høyden for å få tatt det. Juvik brukte et kraftig zoomobjektiv, og bildet ble tatt på 1680 mm, opplyser han.

– Bildet ble tatt på gateplan med en «supertele». Når man kommer langt nok unna vil vinkelen til bygget bli mindre. Det er geometri, egentlig.

Denne saken viser veldig tydelig hvor viktig det journalistiske bildet er, mener Juvik.

– Dette er bildebeviset. Når vi kan dokumentere hvor og når bildet er tatt, så er det ingenting å diskutere. Sånn sett er jeg glad for at Avisa Oslo ser viktigheten av bildene i journalistikken. Det er det dessverre alt for mange aviser som ikke gjør.

Signaleffekten

Samtidig understreker han at han eller avisa ikke ønsker å henge ut noen, men at det er det prinsipielle i saken som er viktig.

– I mine øyne er hun ikke «kriminell». Jeg håper hun ikke mister nattesøvnen, og at hun klarer å le litt av dette også. Men det finnes jo et element av alvor oppi dette, sier han.

– Jeg er helt sikker på at hun ivaretok smittevern på sin måte, men det handler om signaleffekten det gir. Politikere har et særskilt ansvar for å etterleve reglene.

AOs ansvarlige redaktør Magne Storedal sier til Medier24 om hvorfor de mente saken var verdt å omtale:

– Vi har sett på hennes atferd opp mot hva kommunen og forskriftene sier, og hva man var enige om å gjøre i forretningsutvalget på mandag.

– Der har vi funnet et avvik mellom det som var avtalt, og det Rygg valgte å gjøre. Avviket var såpass stort at vi valgte å lage sak på det.

Powered by Labrador CMS