Statsråd Anniken Huitfeldt. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Statsråd Anniken Huitfeldt. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

– Velkommen, Huitfeldt

Store utfordringer venter den nye kulturministeren.

Publisert Sist oppdatert

Så er det klart at Anniken Huitfeldt blir ny kulturminister etter Trond Giske, som på sin side tar over Nærings- og handelsdepartementet.

Journalisten gjennomførte en ringerunde til forskjellige aktører i mediebransjen for å høre hva de synes om utnevningen, og hvilke forventninger de har til henne.

Utvalg

– Utfordringen er allerede lagt i utvalgsarbeidet som er nedsatt. Det er mye som er spilt inn overfor Giske, så det er nok å ta tak i. Vi er jo spent på hvordan utvalgsarbeidet vil utvikle seg, sier administrerende direktør Arvid Sand i Mediebedriftenes Landsforening. Han ser spesielt til et resultat fra det nyoppnevnte mediestøtteutvalget.

Sand forteller at det stilles forventninger til at Huitfeldt setter seg inn i realitetene som nå råder i mediebransjen og sier videre at han går ut fra at Huitfeldt er en stødig politiker det ikke er behov for å bekymre seg over.

Bra valg

Ved Medietilsynet i Fredrikstad sitter direktør Tom Thoresen og er optimistisk over utnevningen.

– Jeg synes at hun er et spennende valg. Jeg regner henne som en ung politiker med kapasitet til å utvikle. Jeg har all grunn til tro at hun kommer til å takle kulturministerjobben veldig bra.

Thoresen mener at mediesaken er en viktig del av departementet, og han regner med at dette bare vil øke i tiden fremover, derfor sier han det er viktig å holde fokus på dette området.

Direktiv

Blant tingene han venter Huitfeldt vil se på er direktivet om audiovisuelle medietjenester (AMT-direktivet).

– Jeg forutsetter at AMT-direktivet vil ta mye tid. Det er viktig og vil på mange måter endre driftsgrunnlaget for etermedier de neste årene. Et annet område er utvalget som skal se på medieøkonomi i en meget omskiftelig medieutvikling, hva skal pressestøttens rolle være. Det er mange krevende og store ting å ta fatt på for en ny statsråd.

Og om oppgavene i utgangspunktet vil være krevende, så gjør ikke interesseorganisasjonene og fagforbundene jobben mindre krevende. Huitfeldt får klar utfordring fra NJ-leder Elin Floberghagen.

– Vi har i hvert fall høye forventninger. Vi har hatt et departement som har arbeidet mye med kulturfeltet og ikke så mye med mediefeltet. Det ligger mange utfordringer og venter i forhold til de forskjellige utvalgene, så vi vil følge nøye med.