Riksmålsforbundet hedret fra venstre Anders Borgen Werring med Lytterprisen, Tonje Steinsland med TV-prisen og Knut Olav Åmås med Gullpennen. Foto: Stig Michaelsen/Riksmålsforbundet
Riksmålsforbundet hedret fra venstre Anders Borgen Werring med Lytterprisen, Tonje Steinsland med TV-prisen og Knut Olav Åmås med Gullpennen. Foto: Stig Michaelsen/Riksmålsforbundet

Hedret med mediepriser for ypperlig språkbruk

Nå en del av Riksmålsforbundets gullrekke.

Publisert Sist oppdatert

– I dag gjør vi gullrekken enda lengre ved å legge til tre nye navn, sa Riksmålsforbundets formann Trond Vernegg under overrekkelsen av Medieprisene, en tradisjon som går tilbake helt til 1960, skriver forbundet i en pressemelding.

Årets vinnere er Tonje Steinsland (TV-prisen), Knut Olav Åmås (Gullpennen) og Anders Borgen Werring (Lytterprisen). På hver sin måte bruker de språket forbilledlig, mener Riksmålsforbundets juryer.

– I flommen av forbrukerorienteringer og onanitips har årets gullpenn i hele sitt virke bidratt til å løfte blikket over mot det vesentlige, sa forfatter og jurymedlem Vetle Lid Larssen om Knut Olav Åmås, Aftenposten-skribent og direktør i Fritt Ord.

Ikke bare skriver årets gullpenn alltid reflektert og presist, han skriver enkelt, mener juryen.

TV 2-journalist Tonje Steinsland fikk skryt av juryen for «et levende og nyansert språk som likefullt er presist og stilsikkert.»

– I programmet Vårt lille land forteller hun sterke historier og gir ordvalget ekstra tyngde ved å avstå fra melodramatiske vendinger og kompliserende forklaringer, sa Nina Owing på vegne av juryen.

Riksmålsforbundet hedret i år også det de omtalte som en mer anonym, men viktig journalistgruppe: nyhetsoppleserne i radio.

– En god journalist skal gripe essensen i det som skjer og forklare det i et lett forståelig språk og i en form som er troverdig. Her mener vi lytterprisvinner Anders Borgen Werring i NRK Dagsnytt er en mester, sa Kalle Lisberg, juryleder for Lytterprisen.

De tre prisvinnerne ble premiert med hvert sitt litografi laget av Håkon Bleken spesielt for riksmålsprisene.