Morgenbladet-journalist Anders Firing Lunde ble mandag kveld hedret med Hestenesprisen. Foto: Filmfestivalen i Haugesund
Morgenbladet-journalist Anders Firing Lunde ble mandag kveld hedret med Hestenesprisen. Foto: Filmfestivalen i Haugesund

Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde

Morgenbladet-journalist hedret i Haugesund.

Publisert   Sist oppdatert

Kulturjournalist Anders Firing Lunde i Morgenbladet er tildelt årets Hestenespris for sitt arbeid.

Anders Firing Lunde er utdannet ved Universitetet i Oslo og kommer opprinnelig fra Sandefjord. Han ble tildelt prisen under filmfestivalen i Haugesund mandag kveld.

I begrunnelsen skriver juryen at «Lunde skriver med autoritet, dette er en som kan stoffet sitt, og med sterk tilstedeværelse i teksten».

Også hans evne til å dra leseren inn i saken fra første setning framheves. «Selv når det handler om støv på museum», skriver juryen.

– Jeg er veldig takknemlig for at det deles ut en journalistpris som har fokus på tekst, og ikke bare sak, sa Lunde etter jurybegrunnelsen var lest opp.

Arne Hestenes’ journalistpris for film, portrett og annen kulturjournalistikk blir som oftest bare kalt Hestenesprisen. Den ble opprettet av Dagbladet-journalisten Arne Hestenes i samarbeid med Den norske filmfestivalen og Institutt for Journalistikk – og hedrer fremragende kulturjournalistikk.

Prisen ble delt ut første gang i 1993. Tidligere prisvinnere inkluderer Hans Olav Brenner, Ingvild Wedaa Tennfjord, Vetle Lid Larsen og Linn Ullmann.

I år deles prisen ut gjennom et samarbeid mellom Den norske filmfestivalen, Dagbladet, Institutt for Journalistikk og Norsk Filmkritikerlag.

Juryens begrunnelse:

Anders Firing Lunde forteller gode historier, han drar leseren inn i saken fra første setning. Selv når den handler om støv på museum. Han skriver skikkelige thrillere om gamle manuskripter, skulpturer, forskningsprosjekter og andre tørre ting. Han skriver med autoritet, dette er en som kan stoffet sitt, og med sterk tilstedeværelse i teksten. Han observerer, forteller hva han har sett – så levende at ingen tviler på at det er riktig. Morsom er han også, akkurat som Arne Hestenes. Juryen for Arne Hestenes journalistpris hedrer i år en kulturjournalist som vil noe med journalistikken sin. Anders Firing Lunde avslører kritikkverdige forhold i kulturlivet, stiller gode og kritiske spørsmål – og han kjeder aldri leserne sine.