Anders Magnus svarer på Krekar-kritikk

NRK-journalisten fikk kontakt og intervjuavtale etter at han tok selfie av seg selv og mulla Krekar. – Det viktigste er å få fram hans ekstreme holdninger.

– Selv om det han står for er vanskelig å svelge så er det viktig at det kommer ut i offentligheten, slik at det kan bli møtt med motstemmer. Dette er argumenter for å intervjue ham, sier Anders Magnus til Journalisten.

Onsdag sendte NRK det første intervjuet den 58 år gamle mulla Krekar har gjort med norske medier på mange år. I intervjuet kommer Krekar med en klar advarsel om at ingen krenkelser mot religionen vil bli tolerert:

– Den som støter vår religion, må vite at vi vil møte ham med våre bomber. Det må ikke være noen form for toleranse, forståelse eller forhandling om det. Vi lever ikke for vårt liv, vi lever ikke for våre mager. Vi lever kun for vår religion.

Se hele intervjuet og les NRKs omtale av det her.

Kritikk mot NRK

Både talspersoner for norske muslimer, stortingspolitikere og statsråder tar avstand fra Krekars uttalelser. Det er også kommet kritikk mot at NRK sender intervjuet, fordi det inneholder gjentakelser av Krekars tidligere uttalelser og fordi intervjuer Anders Magnus ikke stilte Krekar flere kritiske spørsmål.

[quote:1-left]

Krekars forsvarer Brynjar Meling mener norske medier er med på å bygge opp mullaen og at man dermed drar nytte av hverandre.

– Det er en gjensidig kurtise som er til gjensidig nytte, uttalte Meling til NRK onsdag.

Advokaten sa at han ikke var klar over at hans klient hadde sagt ja til NRK-intervjuet. Det fikk han først vite onsdag.

– Hadde jeg vært hans pressetalsmann, så tror jeg  mye av det som har vært hans sak de siste årene hadde vært unngått. Men jeg har valgt å ikke gå inn i den rollen, sa Meling.

– For lite kritisk

Islamforsker og førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule, uttalte på debattprogrammet Aktuelt onsdag kveld at NRK-intervjuet mangler kritiske spørsmål til Krekar.

[quote:2-right]

– Det var ikke veldig mange kritiske spørsmål her. Spørsmålene var opplysende, men jeg så ikke de kritiske motstemmene i dette intervjuet, sa Gule, som fryktet at det vil kunne misbrukes av ekstreme islamske miljløer og dermed fungere som propaganda for ekstreme holdninger.

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening er ikke like kritisk som Gule til publiseringen av NRKs intervju med Krekar.

– Jeg har en grunnleggende tro på at man ikke kan skjule eller fortie ekstreme holdninger og synspunkter, så lenge de er innenfor straffelovens rammer. Det er en journalistisk oppgave å anskueliggjøre hvilke holdninger og synspunkter som finnes. Så handler det om å sette slike ytringer inn i en sammenheng, stille motspørsmål og slippe motstemmene til. Vi må passe på at vi ikke gjør oss til et mikrofonstativ, sa Jensen på Aktuelt.

[factbox:1-left]

Langvarig arbeid

NRK-journalist Magnus sier til Journalisten at det ligger et langvarig og tålmodig arbeid bak intervjuavtalen med Krekar.

– Vi har hatt jevn kontakt med ham.

 – Var det selfien med Krekar som gjorde at du nå står på så god fot med ham at han takket ja til å la seg intervjue av deg?

– Jeg har ihvertfall fått snakket med ham og presentert meg på den måten, så han visste hvem jeg var. Jeg hadde aldri truffet ham før vi tok selfiebildet utenfor Oslo tinghus.

Få fram holdningene

– Lars Gule mener at det manglet kritiske spørsmål i intervjuet. Hva er din kommentar til det?

[quote:3-right]

– I dette intervjuet var jeg først og fremst opptatt av å få fram hva Krekar mener, hva som er hans syn i disse sakene. Det viktige her var å få ut hans holdninger og få dem kartlagt. Det mener jeg kom godt fram i intervjuet. Det er nok av kritiske kommentarer til det han sier, og det synes jeg er høyst betimelig. Dette har også NRK bidratt til ved å publisere slike reaksjoner med en gang etter intervjuet.

– Hvorfor utfordret du ikke Krekar på påstandene om at “alle muslimer mener” det han gir uttrykk for, for eksempel at de som fornærmer profeten Muhammed skal ha dødsstraff?

– Det er et normativt, ikke et kvantitativt, utsagn. Han har ikke noe statistisk grunnlag for å si det han mener. Det er basert på et religiøst syn og en overbevisning. Norske politikere vil gjerne vite hva som er tallgrunnlaget og basisen, men her snakker vi om en religiøs overbevisning og tolkning av islam. Krekar er jo ikke alene om det i Norge og andre steder verden. Hensikten med intervjuet var å få dette fram.

Aktuell person

– Flere stiller spørsmål om det egentlig var noe nytt i det Krekar sier i intervjuet. Hvorfor valgte dere å la ham slippe til med sitt ekstreme budskap nok en gang?

[quote:4-left]

– Krekar har lenge har unngått å snakke med norsk presse, og at han er en svært aktuell person i nyhetsbildet. Derfor er det viktig å vite hva Krekar egentlig står for, hans reelle budskap. Skal vi ha en åpen debatt så er det viktig å vite hva vi diskuterer.

– Er du redd for at intervjuet kan bli misbrukt i propagandaøyemed?

– Krekar har gitt intervjuer også andre steder. Det er alltid mulig at krefter som er enig i det han står for vil klippe ut ting og bruke dem. Dette er det vanskelig å unngå eller forhindre. Det viktige her er å opplyse allmennheten i Norge.