Journalist Eskil Engdal og fotograf André Liohn haiket fra Polen og inn til Lviv i det vestlige Ukraina.
Journalist Eskil Engdal og fotograf André Liohn haiket fra Polen og inn til Lviv i det vestlige Ukraina.

DN-journalister har haiket inn i Ukraina: – En fryktelig flyktningsituasjon

Reiste over grensen denne helgen.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag kveld 26. februar, to dager etter at Russland startet invasjon, kom DN-journalist Eskil Engdal og fotograf André Liohn til Ukraina.

På telefon fra byen Lviv i Vest-Ukraina mandag formiddag sier Engdal til Journalisten at det var relativt enkelt å komme seg inn i landet via Polen.

– Vi tok taxi til grensa og fikk haik med en ukrainer som skulle plukke opp familie, og inn i landet for å slåss. Han hadde en minibuss. Det er verre å komme seg andre veien. Der er det kø på fire og en halv mil, sier han.

Rolig ennå

Det er fortsatt ganske rolig i Lviv, ifølge Engdal, selv om det går flyalarmer og det er portforbud fra klokken ti på kvelden.

– Butikker og noen restauranter er åpne. Men det er vanskelig å få tak i penger, og det strømmer på med flyktninger som nå bor på skoler og i kirker. De fleste kvinner, barn og eldre prøver å komme seg til Polen.

Engdal og Liohn befinner seg for øyeblikket på et hotell i sentrum av byen der flyktninger fra lenger øst i landet sover i gangene, i frokostsalen og alle andre ledige plasser på gulvet.

Stadig flyktningstrøm

Det mest påtagelige i Lviv er ifølge Engdal at det er en fryktelig flyktningsituasjon. Det er farlig og ulovlig å oppholde seg ute etter klokken ti på kvelden, og det skaper problemer for den stadige strømmen flyktninger som kommer til byen.

– Rundt klokka åtte i går gikk folk hvileløst rundt og banket på dører for å finne seg et sted å være før portforbudet. Når alarmene går springer folk rundt for å prøve å skjule seg. Folk som er fra Lviv flytter gjerne fra leiligheter høyt i etasjene og ned til venner lavere ned i blokkene, sier han.

Samtidig spekuleres det i om Lviv snart kan bli en ny front, fordi russerne vil ønske å stanse våpen som kommer vestfra.

– Det er bare fullstendig uoversiktlig. Samtidig er det en ganske prekær situasjon for fremmedarbeidere og migranter her. Det er særlig mange fra Nigeria, og de slipper ikke inn i Polen, sier Engdal.

– Hva er inntrykket ditt av følelsen i byen?

– Det er en slags resignert redsel for hva som skal komme. På dagtid ser det normalt ut, men så blir det veldig kaotisk. Alt er veldig uforutsigbart.

Powered by Labrador CMS