VG avslører gamle P4-nyheter

Denne uke avslørte VG at Forsvaret ikke har oversikt over hvor mange norske soldater som er såret i Afghanistan. Det samme gjorde P4 i oktober.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Etter at saken ble publisert har Helje Solberg kommet med ytterlige kommentarer til VGs arbeid. Disse finner du mot slutten av artikkelen).

De siste dagene har nyhetsbildet vært preget av VGs avsløringer. På forsiden mandag slår avisen opp at 48 nordmenn er såret, mens Forsvaret opererer med langt færre. Tallet er ikke langt unna P4s avsløring fra midten av oktober. Også da innrømmet Forsvaret at deres statistikk ikke er nøyaktig nok.

Humrer

Nyhetsredaktør Andre Winje Arntzen i P4 sier til Journalisten at de i radiokanalen stusser litt over VGs harde fokus på at avisen avslører, når den benytter seg av mange av de samme tallene, kildene og casene som P4 gjør.

– Det er mye bra journalistikk VG gjør, og et godt håndverk bak dette, men vi humrer og stusser over at de slår opp at VG kan avsløre mangler i Forsvarets oversikt. Det ble avslørt for to, nesten tre måneder siden, sier Arntzen.

Stusser

Nyhetsredaktøren poengterer at VG har gått lenger enn P4 gjorde i sine saker. Blant annet ved å fortelle om hvordan samtlige av de 48 ble såret. Han sier at P4s nyhetsredaksjon likevel stusser over at avisen er så hard på å framstille seg som den store avsløreren.

– Vi har samme utgangspunkt for problemstillingen, bruker mange av de samme kildene og vi har blant annet samme case i Nina Bjørnevik.

Trykk

Arntzen sier at de ikke er indignert over at VG gir inntrykk av å ha avdekket dette først, men han skjønner ikke at P4s saker kan ha gått VGs redaksjon hus forbi. De er søkbare på nett.

– Dette er en del av nyhetshverdagen, og mange kjenner seg nok igjen. Det uvanlige her er vel VGs trykk på at dette er en stor avsløring, for det er det jo strengt tatt ikke. Uansett vil jeg gi VG honnør for å ha laget solide saker om problemstillingen.

Kartlagt

VGs nyhetsredaktør Helje Solberg forteller at de i redaksjonen er klar over at P4 hadde det hun karakteriserer som flere gode saker om Forsvarets manglende oversikt. Samtidig mener hun at VGs journalistikk derimot har kartlagt omfanget av skadene til de norske soldatene i Afghanistan detaljert.

– Dette har ikke tidligere vært dokumentert. I tillegg har vi blant annet fått fram den manglende oppfølgingen mange soldater opplever etter at de har kommet hjem til Norge.

Solberg viser videre til at det er VG og ikke P4 som har kartlagt at minst 48 soldater er blitt skadet i Afghanistan, og slår fast at dette er VGs avsløring.

– Det som er korrekt er at flere medier, også NRK, BT og Forsvarets Forum, de siste årene har omtalt problemstillingen rundt Forsvarets manglende oversikt over skadde soldater i Afghanistan og den manglende oppfølgingen Forsvaret har gitt sine skadde. P4 har også hatt mange gode saker i høst.

Dokumentert

Nyhetsredaktøren forklarer at VG har arbeidet med saken siden oktober i fjor, og at man i Akersgata har vært klar over at andre medier har jobbet med saken. Solberg forklarer at VG ventet med å publisere sine saker fordi de ville bruke tid på å dokumentere at Forsvaret hadde gitt feilaktige opplysninger, samt at redaksjonen ønsket å dokumentere gapet mellom Forsvarets tall og den reelle skadesituasjonen. Denne dokumentasjonen, forteller Solberg i en epost, ønsket VG skulle være godt nok og dekket med et omfattende kildegrunnlag.

– Dette er VGs avsløring. Vi har lett fram og snakket med flere titalls soldater som har blitt skadet i Afghanistan og laget en oversikt over de skadde. Det har ikke blitt gjort tidligere.

Powered by Labrador CMS