Fredrik Naumann. Foto: Birgit Dannenberg
Fredrik Naumann. Foto: Birgit Dannenberg

Ber NJ streike for frilanserne

– VG og Aftenposten bruker mitt stoff ulovlig, sier fotojournalist Fredrik Naumann.

Publisert Sist oppdatert

Naumann har ført en årelang kamp for å sikre frilansernes rettigheter ved viderebruk av tekst og bilder. Nå har han funnet egne ikke-klarerte produkter i de nye digitalarkivene til VG og Aftenposten.

– Det dreier seg både om tekst og bilder, men primært om bilder. Dette er jo ikke noe nytt. Avisene har i mange år utgitt sine PDF-utgaver uten tillatelse fra frilansere. PDFene kan kjøpes direkte fra avisene eller fra tjenesten Buyandread.com, forteller han.

Nei til viderebruk

Aftenposten hevder at alle som selger stoff og bilder må samtykke i avisas generelle vilkår, som sikrer at stoffet kan utgis både på papir og i alle elektroniske kanaler. Både Jørn Wad, leder av Frilansjournalistene, og fotojournalist Fredrik Naumann viser til at de ikke har gitt Aftenposten tillatelse til viderebruk av deres stoff.

– Mine saker og bilder er solgt med forbehold om videresalg og følgende skriftlige klausul: «Bilder og tekst er solgt med rett til én gangs publisering og inkluderer ikke internett eller andre medier», sier Naumann.

Ut av NJ

Han ga opp å nå fram gjennom NJ og Frilansjournalistene/NJ.

– Jeg meldte meg ut av NJ for bortimot ti år siden. Sløvhet fra NJs og Frilansjournalistenes side har sørget for at tredjepart i årevis har tjent penger på frilansernes stoff.

Pengene Naumann sparte på NJ-kontingenten har han blant annet brukt til advokathjelp.

– Det var vel anvendte penger. Jeg gikk til sak mot en mediebedrift for noen år siden og oppnådde en forliksløsning, forteller han.

Forliksavtalen hindrer Naumann i å røpe noe av innholdet.

– Bortkastede år

Han deltok i et utvalg nedsatt av Frilansjournalistene, som representant for Pressefotografenes Klubb.

– Men det var to bortkastede år. Det skjedde ikke noe. NJ burde ha grepet konkret fatt i dette problemet for lenge siden. Som fagforening disponerer NJ mange verktøy som de bruker i andre sammenhenger.

– Du mener streik?

– Ja, de fast ansatte burde streike på frilansernes vegne, for å sikre deres rettigheter. Men slike faglige krav har tydeligvis blitt strøket i tur og orden under forhandlingene.

Frilansere protesterte

Naumann var blant de 41 frilansjournalistene som i 2008 krevde en avtale for viderebruk av bilder i Aftenposten og de store regionavisene. Fotografene protesterte mot at de fem avisene hadde utvekslet og publisert bildene deres siden mars 2007, uten vederlag og dermed i strid med Åndsverkloven.

Naumann viser til at NJ har protestert mot frilanskontraktene til Aller og Hjemmet Mortensen.

– Men jeg har ikke hørt at de har grepet fatt i PDF-avisene. At NJ har gått så stille i dørene har bidratt til å berede grunnen til at VG og Aftenposten nå legger ut alt materiale uten avtaler, mener Naumann.

Tydelig dom

Han legger til at Kokkin-dommen er tydelig når det gjelder utgivers ansvar for å innhente tillatelse til digital publisering av papiravisenes innhold.

– Dommen slår fast at papir- og nettutgaver er to separate utgivelser. I forlengelsen av denne saken bør for øvrig NJ ta en debatt om det rent etiske i at NJ-medlemmer sitter og pruter skamløst på materiale de kjøper fra andre NJ medlemmer. Jeg vet ikke hvordan det er i andre fagforeninger, men jeg vil tro at en sykepleier i en ledende stilling som jobbet hardt for å undergrave rettighetene og lønna til andre sykepleiere ikke ville vært fagforeningsmedlem så veldig lenge?

En gangs bruk

NJ.-leder Elin Floberghagen viser til at NJ har en kollektiv avtale med Mediebedriftenes Klareringstjeneste om digitale presseklipp som gjelder for frilansere som er medlem av NJ. Også NJs frilansavtale med Mediebedriftenes Landsforening regulerer i noen grad frilansernes rettigheter. Den viser til at «en gangs bruk» er utgangspunktet.

– Jeg kan ikke her og nå ta stilling til forslag om å streike for frilansernes rettigheter. Men vi må se ordentlig på denne saken over sommeren, på bakgrunn av innspill fra Frilansjournalistene. Når det gjelder mellomlederne, som ofte står for innkjøp av stoff, så har vi for lenge siden avklart at vi ønsker dem i NJ. Vi har vært gjennom mange slike debatter tidligere. Konklusjonen er at det er bedre å ha dem som NJ-medlemmer enn ikke.

Powered by Labrador CMS