Runa Sandvik på mediedagene i Bergen 2015, der hun intervjuet Edward Snowden. Foto: Nordiske Mediedager
Runa Sandvik på mediedagene i Bergen 2015, der hun intervjuet Edward Snowden. Foto: Nordiske Mediedager

Sikkerhetsekspert Runa Sandvik mistet jobben i New York Times:
– Stort tap for oss alle, sier kollega

Kritiserer prioriteringene i avisen. New York Times avviser kritikken.

Publisert Sist oppdatert

– I dag valgte The New York Times å eliminere min rolle, og uttalte at det ikke er behov for et dedikert fokus på sikkerhet i nyhetsrommet og journalistisk, skriver den norske sikkerhetseksperten Runa Sandvik på Twitter onsdag.

Siden 2016 har hun jobbet som «Senior Director of Information Security» i New York Times. I tre Twitter-meldinger onsdag varsler hun om avgangen som hun beskriver som «skuffende».

– Det har vært fantastisk og spennende. Jeg er fortsatt en sterk talsperson for oppdraget med å beskytte journalister og kilder, og jeg er veldig skuffet over å se dette kapittelet plutselig ta slutt, skriver hun videre.

Medier24 omtalte avskjedigelsen først.

Omorganiseringsprosess

I september i år kom Erinmichelle Perri inn i rollen som «Chief Information Security Officer». Hun skal lede utviklingen av avisens informasjonssikkerhet, for å beskytte både data, ansatte og lesere, ifølge en pressemelding fra avisen tidligere i år.

Under to måneder senere, tirsdag 22. september, ble avdelingen for informasjonssikkerhet i avisen omorganisert.

Eileen Murphy, senior visepresident for kommunikasjon i New York Times, mener endringene ikke handler om at avisen nedprioriterer sikkerhet.

– Informasjonssikkerhet er kritisk viktig for The New York Times, og det er grunnen til at vi nylig ansatte vår første «chief information security officer», skriver hun til Journalisten.

Hun har ikke svart på spørsmålene våre om hvorfor Runa Sandvik måtte gå.

– Selv om vi ikke kommenterer spesifikke personalavgjørelser, så er omstruktureringen av vår InfoSec-gruppe - som ble annonsert i går - i samsvar med å styrke avisens datasikkerhet i nyhetsrommet og i hele organisasjonen, skriver hun videre.

New York Times avviser sitat

Journalisten har vært i kontakt med Sandvik – som onsdag mistet jobben – for å be om et intervju. Vi har også spurt om hennes første uttalelse er slik hun tolker avskjedigelsen, eller om dette ble uttalt av ledelsen i New York Times.

Sandvik viser til at dette skal være et direkte sitat fra Erinmichelle Perri, men har ikke svart på forespørselen om et intervju.

Vi har forsøkt gjennom Eileen Murphy i The New York Times å få svar fra Perri. Murphy har sendt et tilsvar på vegne av avisen, hvor hun avviser at sitatet er riktig.

– Beskyttelsen av våre journalister, og å sikre sikkerheten i arbeidet deres, er et sentralt fokusområde for vår nye sjef. Den nylige omorganiseringen av gruppen hennes er ment å styrke det arbeidet med nyhetsrommet vårt, og integrere det i hele organisasjonen. Dette sitatet du refererer til er feil, skriver hun til Journalisten.

Vi har sendt flere spørsmål til Sandvik om saken, men har onsdag ettermiddag klokken 16.30 foreløpig ikke fått svar. Vi har også videreformidlet uttalelsene fra Murphy.

I en e-post til Medier24 skriver Sandvik at New York Times har gjort feil.

– Det er feil av avisen å slutte med nevnte fokus, ja. Sikkerhet i redaksjonen, inkludert det å beskytte kilder, er mer viktig enn noengang, skriver hun til nettstedet.

Beskrives som et stort tap av kolleger

På Twitter varsler hun videre at hun vil ta seg litt tid, og se etter neste mulighet for å hjelpe folk å se og høre historier som må bli fortalt.

Nyheten har blitt mottatt med sjokk av hennes følgere. Hundrevis har sendt støttende ord til sikkerhetseksperten fra Norge.

– The New York Times trenger virkelig en Runa Sandvik. Heldigvis gjør mange andre også det, både i media og andre steder, og jeg er sikker du vil lande et sted som er enda bedre, skriver Wired-skribent Andy Greenberg.

Sandvik får blant annet støtteerklæringer fra tidligere kolleger i avisen.

– Runa, takk for din hjelp til å takle vårt innkommende utvalg av kryp, freaks og trusler. Fraværet ditt er et tap, og en gevinst for den heldige organisasjonen som får deg, skriver New York Times-journalist Elizabeth Williamson.

– Jeg er så lei meg, Runa. Du har vært en stor hjelp på så mange historier, og alltid tilbudt din ekspertise villig og åpent. Det er et stort tap for oss alle, skriver journalist Sheera Frenkel, som spesialiserer seg på journalistikk om digital sikkerhet i New York Times.

Powered by Labrador CMS