Kulturminister Anette Trettebergstuen fotografert på Norsk Redaktørforenings høstmøte tidligere i år.
Kulturminister Anette Trettebergstuen fotografert på Norsk Redaktørforenings høstmøte tidligere i år.

Kaller inn til møte: – Jeg tror ikke svaret ligger i å logge av Facebook

Vil lage nasjonale kjøreregler for teknologigigantene.

Publisert Sist oppdatert

Kultur- og likestillingsministeren Anette Trettebergstuen vil kalle inn teknologigigantene og norske redaktørstyrte medier til et møte for å diskutere løsninger som kan sikre et godt offentlig ordskifte og større åpenhet rundt tech-gigantenes virksomhet, skriver Kulturdepartementet i en pressemelding tirsdag kveld.

Målet med møtet er å sette i gang en prosess som kan føre til nasjonale kjøreregler for de globale gigantene.

Nasjonale regler

– Jeg har stor forståelse for at dette er krevende å regulere for et samlet Europa. Det er ikke alle land som har det solide rammeverket rundt redaksjonell frihet og redaksjonelt ansvar som vi har i Norge. Derfor må vi nå se om vi kan få til noe nasjonalt, sier Trettebergstuen i pressemeldingen.

– Jeg mener det finnes et grunnlag for gode løsninger hvis mediene og plattformene setter seg ned sammen. Derfor vil jeg invitere aktørene til et møte på nyåret der jeg kommer til å utfordre dem til å finne fram til felles løsninger og kjøreregler som kan bedre det offentlige ordskiftet. Det er i alles interesse, fortsetter kultur- og likestillingsministeren.

Tirsdag kveld deltok Trettebergstuen på Nordiske Mediedagers debattmøte på Pressens hus i Oslo. Der var tema «Bør norske medier logge av Facebook?».

Opp av skyttergravene

– Jeg tror ikke svaret ligger i å logge av Facebook. Hvis vi skal komme videre, og få til bedre løsninger for folk, må vi faktisk opp av skyttergravene og snakke sammen. Plattformene og mediene kan for eksempel bli enige om felles retningslinjer for hvordan de skal agere dersom innhold fra redaksjonelle medier bryter plattformenes egne brukervilkår, sier Trettebergstuen - og legger til:

– Jeg er glad for å se at Facebook Norge allerede har flagget at de er åpne for å diskutere hva vi kan gjøre lokalt for at internett skal bli bedre og tryggere for alle.

Statsråden har tidligere vært tydelig på at det er en stor prinsipiell utfordring at selskaper som Facebook kan blokkere og moderere lovlig innhold, også fra norske redaktørstyrte medier.

Blir ikke hørt

EU jobber i disse dager med ulike måter teknologiselskapene kan reguleres. Blant annet via Digital Services Act og Digital Markets Act. Sammen med de andre EØS/EFTA-landene har Norge fremmet et forslag om at journalistisk innhold fra redaksjonelle medier bør skjermes, slik at plattformene ikke kan fjerne eller redigere innhold fra slike medier med henvisning til egne brukervilkår.

Signalene som kommer fra Brussel, er at dette synspunktet ikke kommer til å bli hørt, påpeker departementet i dagens pressemelding. Dette er bakgrunnen for at Trettebergstuen nå ønsker å etablere en møteplass for de redaktørstyrte mediene og teknologigigantene, med mål om å starte en diskusjon om kjøreregler her i Norge.

Powered by Labrador CMS