Foto: NRK
Foto: NRK

– En stygg bløff

Det gikk over stokk og stein da VG skulle dekke MGP-delfinalen på Ørland.

Publisert Sist oppdatert

Med pressekortet i hånden bløffet tre av VGs utsendte seg gjennom en sperring i håp om å være den første redaksjonen som viste artistene som skulle delta i artistkonkurransen påfølgende fredag. Dermed brøt de tre utsendte loven og fikk en muligh rettssak hengende over seg.

Ifølge presse- og informasjonsoffiser Morten Rosenlund ved Luftforsvarets Hovedstasjon Ørland, var opplegget før delfinalen sist fredag at akkrediteringene, som NRK sto for, uansett ikke kunne brukes før finaledagen. Dersom noen ønsket å lage forhåndsstoff, så måtte dette avtales med presseansvarlig for NRK, Anja Nylund Hagen.

Påstand

Rosenlund forteller at de første journalistene var på plass allerede tirsdag, og de siste dro på lørdag.

Torsdag morgen, samme dag som artistene skulle avholde sceneøvelser, får Rosenlund telefon fra en av vaktene i leiren som forteller at hun står med tre journalister fra VG. Presseoffiseren, som befinner seg utenfor militærleiren, får vite at de tre har kommet seg inn på flystasjonen ved hjelp av pressekortet.

– De tre påsto at de hadde avtale med NRK og med meg. Det stemte jo ikke, for ingen hadde kontaktet oss. Da vi kom tilbake til stasjonen ble de holdt i hånden av en vakt, sier Rosenlund.

Han forteller at det var glipp at de i det hele tatt slapp inn i leiren, at de i tillegg kom seg inn i hallen hvor scenen var, er beklagelig. Scenen lå i et operativt område hvor flyene som tilhører hovedstasjonen takser. Rosenlund forteller videre at han er skuffet over måten VG opptrådte.

Stygg

– Vi anser dette som en stygg metode ved å bløffe på denne måten. Vi har forsøkt å imøtekomme dem så langt det har latt seg gjøre, sier han.

Presse- og informasjonsoffiserer forteller at de tre hevder at det hele var en misforståelse, men han gjentar at verken NRK eller han selv hadde vært i kontakt med dem i forkant av hendelsen.

Rosenlund kjørte de tre VG-medarbeiderne til hotellet deres hvor han forklarte at de hadde gjennomført en straffbar handling. De tre syntes å være preget av situasjonen og å virket som om de hadde tatt det hele innover seg. Derfor valgte forsvaret å la hendelsen ligge, sier han.

Også presseansvarlig for MGP i NRK, Aina Nylund Hagen, bekrefter hendelsen. Hun forteller at sceneprøvene ikke var åpne for pressen. Da hun sendte ut invitasjonene om akkreditering var det også klart at det som skulle skje i forkant av finalen måtte avtales.

Ikke greit

Ifølge Hagen skal de tre ha hevdet at de ikke sto på noen liste da de kom til leiren, og derfor viste til navnene for å komme inn i. Hun forteller at det ikke er så rart de ikke sto på noen liste da akkrediteringen først slo inn på fredag. Dette var over et døgn før delfinalen.

– Vi fikk stoppet dem. De hadde tenkt å anmelde sceneprøvene og det er ikke greit. Utover det må vi følge opp det som har skjedd.

Hadde avtale

Rampelys-sjef Svein Arne Haavik forteller til Journalisten at han ikke kjenner til hendelsen når vi kontakter ham. Litt senere får Journalisten som avtalt svar på spørsmål per epost hvor Haavik forteller at de hele tiden oppfattet at de hadde en avtale med Hagen i NRK, og at de derfor på ingen måte forsøkte å lure seg inn på militært område.

– Vi fikk lang tid i forveien opplyst fra Nylund Hagen at de aktuelle prøvene fant sted i hallen torsdag klokken 10.00. Vi ble informert at det var fotoforbud, men slett ikke at vi ikke kunne være til stede, forteller Haavik og forklarer at da VG fikk beskjed om at området var lukket, så forholdt man seg til dette.

Haavik forklarer videre at VG hele tiden har oppfattet NRKs MGP-arena som åpen for journalistikk, slik andre underholdningsarenaer i regi av NRK er.

– Vi er ikke vant til å forholde oss til at Melodi Grand Prix underlegges et militært regime. Det er definitivt VGs ordinære journalistiske metoder å drive vanlig journalistikk – både på arrangementet og på deltakerne.

Powered by Labrador CMS