Sjefredaktør Anna B. Jenssen flytter staben på 34 medarbeidere inn hos NHST i påsken. Nå tar mediekonsernet kontrollen i Morgenbladet. Foto: Martin Huseby Jensen
Sjefredaktør Anna B. Jenssen flytter staben på 34 medarbeidere inn hos NHST i påsken. Nå tar mediekonsernet kontrollen i Morgenbladet. Foto: Martin Huseby Jensen

NHST kjøper seg videre opp i Morgenbladet. Har betalt 32 millioner så langt

Nå eier mediekonsernet over 90 prosent av avisen. Snart flytter Morgenbladet inn hos eieren.

Publisert Sist oppdatert

Det er halvannet år siden NHST Media Group kjøpte seg inn i Morgenbladet. Fra før eier konsernet flere internasjonale aviser i tillegg til Dagens Næringsliv og Fiskeribladet Fiskaren.

Konsernet benytter seg nå av retten til å kjøpe seg opp i ukeavisen. Morgenbladet hadde ifjor en omsetning på 63 millioner kroner og et foreløpig driftsoverskudd på 3,9 millioner. I alt har avisen 34 medarbeidere som i påsken flytter fra Karl Johan og ned til Akerselva hvor NHST holder til.

– Vi har gjort det vi planla vi skulle gjøre. Utviklingen i Morgenbladet har vært god og vi valgte å utløste opsjonen vår nå, sier konsernsjef Gunnar Bjørkavåg til Journalisten.

Mediekonsernet har i alt betalt 32 millioner kroner for å nå over 90,1 prosent av aksjene. Bjørkavåg tror at de nok vil ende litt høyere enn dette som følge av at en del minoritetsaksjonærer nå vil få tilbud om å selge.

Beholder noen eiere

Men Fritt Ord og Forlagskonsult ønsker Bjørkavåg å ha med på eiersiden videre med 4,6 prosent hver. Disse vil da få mulighet til å utnevne en representant hver til styret.

Gunnar Bjørkavåg
Gunnar Bjørkavåg

– Redaksjonelt vil Morgenbladet selvsagt stå som en selvstendig publikasjon. Kommersielt får vi til synergier på annonsesiden med DN og administrasjonen med konsernet allerede. Og i påsken flytter avisen inn hos oss. De blir nå et av 19 datterselskap i konsernet.

Morgenbladet har hatt sammenhengende opplagsvekst siden 1994 da opplaget var på 4.224 aviser. Toppåret var 2013 da det ukentlig ble trykket 29.337 aviser i det godkjente opplaget. 2014 var første året med tilbakegang da opplaget gikk tilbake med 233 eksemplarer. I fjor var opplaget på 28.090 eksemplarer, en tilbakegang på rundt 114 aviser.

Stabil eier

Sjefredaktør Anna B. Jenssen sier til Journalisten at hun ikke tror endringen i eierstrukturen vil føre til noen store forandringer, og viser til samarbeidet avisen har hat med eieren gjennom de siste to årene.

Morgenbladet har etter at NHST kjøpte seg inn i oktober 2014 blitt fulldistribuert med Dagens Næringsliv én gang. Jenssen håper det også her kan komme synergier.

– Det er ingen konkrete planer om det nå. Men det er klart at DN har stort distribusjonsnett som jeg håper på å kunne se noen muligheter.

Hun sier det ikke er aktuelt å trekke synergier gjennom samarbeid i for eksempel deskleddet.

– Etter et drøyt tiår med eierskap til Morgenbladet, mener Stiftelsen Fritt Ord at den nye hovedeieren byr på svært gode utviklingsmuligheter for Morgenbladet fremover, og vil bidra til å føre den store suksessen til ukeavisen videre, sier Knut Olav Åmås i Fritt Ord.