– Det blir farligere å være journalist

I helgen ble to tyske frilansjournalister skutt og drept i Afghanistan og Anna Politkovskaja ble drept i heisen til sitt hjem i Moskva.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

–Er det blitt farlig å være journalist, NJ-leder Ann-Magrit Austenå?

– Ja, det er jo det. Og farligere blir det. I visse områder og i visse situasjoner ser vi nå en utvikling, der journalister blir et selvstendig mål. Tidligere ble journalister ofte tatt som gisler, men nå drepes de bare. Dette er veldig urovekkende, sier Austenå.

Den russiske journalisten Anna Politkovskaja var en av de sterke kritiske røstene mot Russlands president Vladimir Putin, og internasjonalt blir drapet på henne umiddelbart satt i forbindelse med hennes virksomhet som journalist. Hva som har skjedd i Nord-Afghanistan, der to tyske frilansjournalister ble skutt natt til lørdag, er mer uklart. Verken Taliban eller andre kjente motstandsgrupper har påtatt seg ansvar for drapene.

Stort fokus på Russland

I internasjonale journalistkretser er man nå særlig bekymret over utviklingen i Russland.

– Vi har jobbet mye med tanke på ytringsfrihet og pressefrihet i Hvite-Russland og Ukraina, men nå synes utviklingen i Russland å være veldig parallell. Jeg er svært bekymret over det vi nå ser. Fra før har vi sett at såkalt betalingsjournalistikk var vanlig i Russland. At journalister som prøver å opptre uavhengig nå også blir personlig utsatt, er veldig urovekkende, sier Austenå.

– Hva kan Norge gjøre?

– Jeg ser at utenriksminister Støre skal ha samtaler med russiske kolleger og jeg anser det som helt naturlig at Anna Politkovskaja-saken tas opp der. Hun har vært en rekke ganger i Norge, og er godt kjent blant norske journalister, så jeg forventer at Støre tar opp dette.

Kongress i Moskva

– Hva gjør NJ?

– NJ er aktiv gjennom den internasjonale journalistføderasjonen IFJ. Vi presser på og vi er blant de mer velstående medlemmene som gir mye penger til ulike prosjekter for å forsvare ytringsfriheten. Vi er blant annet med og støtter INFI, the International News Safety Institute, som skal ha årsmøte nå i november. CNNs president Chris Cramer er blant forgrunnsfigurene i dette arbeidet, sier NJ-lederen.

Hun legger til at IFJ skal ha kongress i Moskva i mai neste år, og at journalisters sikkerhet vil bli en viktig sak.

Powered by Labrador CMS