IFJ krever press mot Russland

Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) krever at EU legger press på Russland for å få oppklart mordet på Anna Politkovskaja.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

IFJ mener EU må sette pressefriheten i Russland på dagsorden, og utøve press for at mordet på den framtredende journalisten oppklares, når unionen fredag møter russiske ledere i finske Lahti.

– I kjølvannet av drapet på Anna Politkovskaja og i lys av en stigende uro over mangelen på pressefrihet i Russland, er ikke dette tida for et vanlig møte. Ledere i EU må kreve at Russland gjenreiser en grad av pluralisme og ytringsfrihet for mediene, sa IFJs generalsekretær, Aidan White, på et møte i Brussel i går. Der erklærte IFJ at organisasjonen vil føre en hard kamp mot straffrihet for journalistdrapene som har funnet sted i Russland, Hviterussland og Ukraina.

– Ingen sier at russiske myndigheter avfyrte skuddet som drepte Politkovskaja, men deres forsømmelse av demokratiske rettigheter og pressefrihet kan ikke benektes. De har skapt en atmosfære av frykt og trusler i russiske medier, som nesten har umuliggjort opposisjon og kritiske synspunkter, mener White.

Powered by Labrador CMS