Markering for Politkovskaja

Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening oppfordrer til ett minutts stillhet for Anna Politkovskaja i dag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Politkovskaja gravlegges i Moskva kl. 12.00 i dag, norsk tid. På samme tidspunkt oppfordrer NJ og NR redaksjoner som har mulighet til det, til å markere drapet på den kritiske journalisten med ett minutts stillhet.

Det vil samtidig bli holdt en minnemarkering for Politkovskaja utenfor den russiske ambassaden i Oslo. Der vil Petter Eide fra Amnesty International, Bjørn Engesland fra Det norske menneskerettighetshuset og NJ-leder Ann-Magrit Austenå holde appeller.

I et felles opprop, som vil bli overlevert den russiske ambassade, kreves det at russiske påtalemyndigheter gjennomfører en uavhengig etterforskning, at resultatene av etterforskningen gjøres offentlig, at de skyldige stilles til ansvar i tråd med internasjonal lov og at det nedsettes en granskningskommisjon i den russiske dumaen for å sette søkelys på forfølgelsen av menneskerettighetsforkjempere og uavhengige journalister i Russland.

Oppropet er undertegnet av Den Norske Helsingforskomité, Norsk PEN, Human Rights House Foundation, Amnesty International, Norsk Journalistlag, Den norske Forfatterforening, Den norske Forleggerforening, Norsk Redaktørforening og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Drapet på Politkovskaja vekker avsky i flere land og liknende markeringer vil finne sted blant annet også i Sverige, Finland og Danmark.

Les intervju med Politkovskaja i Journalisten fra november 2004.

Powered by Labrador CMS