Anne Aasheim og kulturminister Anniken Huitfeldt. Foto: Wenche Nybo/Kulturdepartementet
Anne Aasheim og kulturminister Anniken Huitfeldt. Foto: Wenche Nybo/Kulturdepartementet

Anne Aasheim direktør i Kulturrådet

Utnevnt i statsråd i dag.

Publisert Sist oppdatert

Anne Aasheim (48) gikk av som sjefredaktør i Dagbladet 21. januar i år, etter tre og et halvt år i jobben. Avisa hadde i flere år gjennomført omfattende omleggingsprosesser, som innebar oppsigelser og en varslet nedleggelse av redaksjonelle avdelinger.

I statsråd i dag ble Aasheim utnevnt til ny direktør i Norsk Kulturråd.

– Den beste

– Anne Aasheim er den beste vi kunne fått i denne jobben. Hun har bred erfaring med å jobbe i store organisasjoner og å lede omfattende omorganiseringer. Ikke minst har hun solid innsikt i norsk kulturliv, sier statsråd Anniken Huitfeldt.

Aasheim viser til at Kulturrådet står overfor store organisatoriske utfordringer.

– Jeg ønsker å tilrettelegge for de dyktige fagfolkene på best mulig måte. Endringene statsråden varslet i budsjettet ga svarene jeg trengte for å si ja til jobben, sier hun.

Store utfordringer

Norsk kulturråd står overfor store endringer. Fra nyttår er det foreslått å legge ABMUs arkiv- og museumsoppgaver til Kulturrådet. ABMU er utviklingsavdelingen til Statens senter for arkiv, bibliotek og museum. Dermed blir administrasjonen doblet fra 50 til om lag 90 ansatte. I budsjettet for 2011 er det dessuten foreslått å øke Kulturrådets ansvar for forvaltningen av offentlig kulturstøtte.

Det var elleve søkere som ønsket stillingen som direktør i Kulturrådet. Aasheim starter i jobben snarest og etter avtale med departementet.

Lang NRK-karriere

Den nye kulturrådsdirektøren har også en omfattende karriere bak seg i NRK. I perioden 1988 til 2006 hadde Aasheim en rekke stillinger i statskanalen, først som programsekretær i NRK Hordaland, distriktsredaktør i Østlandssendingen (1997-2000), kultursjef (fungerende) (1999), stedfortredende kanalsjef i P2 og P3 og distrikts- og nyhetsdirektør (2001-2005) med ansvar for all journalistikk knyttet til nyheter, sport og distriktsprogrammer på TV, radio og internett.