PFU behandlet klage mot Vårt Oslo. Bildet er fra et tidligere møte.
PFU behandlet klage mot Vårt Oslo. Bildet er fra et tidligere møte.

Vårt Oslo felt etter klage fra SIAN: PFU-lederen tok dissens

Omtalte situasjon utenfor Oslo rådhus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet klage mot Vårt Oslo onsdag 2. mars, konkluderte de til slutt med brudd på god presseskikk.

Vårt Oslo publiserte 19. desember 2021 en artikkel på nett med tittelen: «SIAN gikk til angrep på vakt ved Oslo rådhus».

Artikkelen dreide seg om en episode utenfor Oslo rådhus der en vakt ble sprayet i ansiktet med en rød maling.

Det var SIAN som klaget inn Vårt Oslo for Pressens Faglige Utvalg (PFU). SIAN mente Vårt Oslo drevet med «usann medieaktivisme», at artikkelens overskrift er feil og at det var vakten som angrep SIAN, og ikke motsatt.

Nøyaktig hvilke punkter i den presseetiske Vær varsom-plakaten som kom i spill, ble gjenstand for en viss diskusjon hos utvalget. Etter hvert konsentrerte utvalget seg om hvorvidt omtalen utløste imøtegåelsesrett for SIAN.

PFU-leder Anne Weider Aasen argumenterte mot fellelse, og mente at mediene må ha rom til å kalle en situasjon som den omtalte som et «angrep» uten at det skulle utløse imøtegåelse.

Aasen så på omtalen som en hendelsesnyhet, mens det i forslaget til uttalelse fra sekretariatet lyder at «utvalget kan ikke se at det var en type hendelsesnyhet som gjorde det presseetisk akseptabelt å publisere før man har kontaktet den angrepne part.»

Dermed var PFU-lederen blant de tre medlemmene som tok ut dissens da flertallet vedtok konklusjonen om brudd på god presseskikk for brudd på imøtegåelsespunktet 4.14 i VVP.

Powered by Labrador CMS