Annenhver dokumentar sponset

Ifølge NRK Kulturnytt var rundt annenhver dokumentar som ble sent på NRK i fjor sponset.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Det er en stadfesting av at problemet er større enn vi trodde, sier Nils Øy, generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

Generalsekretæren i Norsk Redaktørforening er ikke overrasket over funnene Kulturnytt har gjort etter en gjennomgang av NRK-dokumentarer i 2000.

Av rundt 50 dokumentarene var 21 sponset av næringslivet. Filmfond, kommuner og ideelle organisasjoner sponset omtrent like mange. En av de sponsede programmene var serien «Redningsskøytene, havets helter». Øyvind Asbjørnsen, daglig leder i firmaet som laget serien, sier til Kulturnytt at sponsing er ødeleggende for bransjen.

- Vi merker at det blir vanskeligere å få solgt dokumentarserier og dokumentarprogram til tv-stasjonene. Alt blir mye mer kommersielt dreid, sier han. Asbjørnsen mener også at utviklingen er blitt verre de senere årene, og han frykter for den objektive, frie og uavhengige dokumentaren sin fremtid.

Flere av dokumentarprodusentene gir uttrykk for at de kan velge mellom å finne sponsorer eller la være å lage dokumentarfilm, melder Kulturnytt.

Innkjøpsansvarlig i NRK Tore Thomter innrømmer at produksjonsformen er veldig uheldig for troverdigheten og den uavhengige journalistikken. Men om NRK skulle betalt det det koster å lage dokumentarprogram, ville de rundt åtte millionene ikke rukket til mer enn en brøkdel av det som blir sendt.

Powered by Labrador CMS