Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skriver at det ikke er naturlig for henne å kommentere uavhengige rettslige prosesser i Storbritannia.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skriver at det ikke er naturlig for henne å kommentere uavhengige rettslige prosesser i Storbritannia.

Utenriksministeren vil ikke kommentere Assange-saken

Svarer på spørsmål fra Rødt-lederen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Anniken Huitfeldt (Ap) forventer at USA og Storbritannia overholder sine menneskerettighetsforpliktelser, men vil ikke kommentere Assange-saken spesifikt.

På skriftlig spørsmål fra Rødts Bjørnar Moxnes svarer Huitfeldt at det ikke er naturlig for henne å kommentere uavhengige rettslige prosesser i Storbritannia.

– På generelt grunnlag vil jeg understreke at beskyttelse av journalister, menneskerettighetsforsvarere og andre utsatte er høyt prioritert i norsk utenrikspolitikk, skriver utenriksministeren i sitt svar til Moxnes.

Fredag 10. desember ba Moxnes utenriksministeren komme på banen for å hindre utleveringen av Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

Samme fredag avgjorde en britisk ankedomstol at Julian Assange kan utleveres til USA. Siden 2019 har han sittet fengslet i høysikkerhetsfengselet Belmarsh utenfor London i påvente av at britisk rettsvesen skal behandle USAs utleveringsbegjæring.

– Norge forventer at Storbritannia, USA og alle andre land overholder sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, skriver Huitfeldt, som påpeker at hun er bekymret for at ytringsfriheten og uavhengige medier er under økende press, også i etablerte demokratier.

Moxnes er ikke fornøyd med Huitfeldts svar.

– Utenriksministerens stilltiende samtykke til at Norges nærmeste allierte tar livet av Assange er et skammelig svik mot ytringsfrihet og menneskerettigheter, sier han til NTB.

Powered by Labrador CMS