Kulturminister Anniken Huitfeldt var gjest hos Dagblad-sjefredaktør John Arne Markussen i Gamle Logen der avisas Ipad-applikasjon ble lansert. Foto: Glenn Slydal Johansen
Kulturminister Anniken Huitfeldt var gjest hos Dagblad-sjefredaktør John Arne Markussen i Gamle Logen der avisas Ipad-applikasjon ble lansert. Foto: Glenn Slydal Johansen

Får ikke i pose og sekk

Kulturministeren mener mediene ikke både kan få mildere eierskapsregulering og en mer romslig statsstøtte samtidig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var et av budskapene Anniken Huitfeldt kom med da hun snakket om mediebransjens utfordringer i Gamle Logen i går. Dit var hun invitert av Dagbladet i anledning at de i går slapp sin Ipad-utgave.

Kulturministeren vil ha begrensninger på medieeierskapet som et verktøy for å sikre konkurranse og mediemangfold.

– Noen argumenterer sterkt både mot de regionale eierskapsbegrensningene og for større produksjonstilskudd. Det går litt imot hverandre. Disse tingene henger sammen, sa Huitfeldt.

Frykt blant kulturministre

Hun gjentok det tidligere løftet om at en skisse for en medieuavhengig produksjonsstøtte legges fram i statsbudsjettet for 2013 neste høst. Men statsråden kan ikke love nullmoms på digitale medier. Dette er et spørsmål som fremdeles diskuteres i EU, og ifølge Huitfeldt råder det en frykt blant europeiske kulturministre for å lage et «sort hull» i momssystemet.

– Skrekken er at de bare dumper alt inn i en nettbrettversjon og unngår moms. Det er vanskelig å dra opp noen grenser, sa statsråden.

Det betyr at statsråden ikke lover nullmoms for digitale medier. Hun gjentok tidligere signaler om at den samlede pressestøtten skal videreføres på samme nivå som før. Samtidig sendte hun noe tvetydige signaler om momsfritaket.

Tvil om fordeling

– Nullmoms på nettet kan bli stemplet som ulovlig statsstøtte. Vi ønsker ikke å havne i en sånn situasjon. Derfor settes det på vent foreløpig, sier Huitfeldt og legger til:

– Momsfritaket gir mest til de største. Det er ikke sikkert at det er den beste fordelingen.

Statsråden viste senere til at pressen i forbindelse med mediestøtten selv har uttalt at nullmoms for papiravisene er viktigst.

Mediemelding aktuelt

Kulturministeren avviste heller ikke at det kan bli aktuelt å komme med en samlet mediemelding på feltet. Men var opptatt av å understreke at det ikke betyr at alle avgjørelser skal legges på vent.

I løpet av samtalen i Gamle Logen viste hun til at regjeringen har satt ned et utvalg om en ny medieeierskapslov, og at det er fattet vedtak om å digitalisere radioen innen 2017. Kulturministeren viste også til den ferske avgjørelsen fra Kabeltvistnemnda, som gir TV 2 140 millioner kroner i årlige økte inntekter.

– Det er mange argumenter for en mediemelding, men vi må ha raskere tempo på enkeltsaker, sa Huitfeldt, og la til:

– Eierskapsbegrensninger tar vi sikte på å avklare i løpet av neste år.

Les også:

Vurderer mediemelding

Støtter ny mediemelding

Gavens verdi

Huitfeldt var for øvrig tydelig på to ting under samtalen i Gamle Logen. Innledningsvis lovte at hun skulle tegne abonnement på Dagbladets Ipad-løsning.

Og avslutningsvis var hun raskt ute med følgende spørsmål da Dagblad-sjefredaktør John Arne Markussen kom med en stor eske som gave:

– Er verdien på den over 200 kroner, utbrøt Huitfeldt spontant.

Markussen lovet imidlertid at hun ikke ville havne i problemer med gaven, og at det på fredag avsløres hva slags innhold som lå oppe i esken.

Powered by Labrador CMS