Foto: Birgit Dannenberg.
Foto: Birgit Dannenberg.

Mediestøtteinnstillingenkommer torsdag

Kulturministeren får innspill til norsk mediefremtid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ett år etter at mediestøtteutvalget satte seg ned, er innstillingen klar for overlevering. Ifølge kilder nært utvalget vil kulturminister Anniken Huitfeldt før lunsj torsdag få overlevert utvalgets anbefalinger til støtte av norske medier. Journalisten vil være til stede under overleveringen.

Innstillingen fra utvalget kommer nesten to uker etter at utvalget sist møttes.

Delt på midten

Utvalget har hatt ti møter i løpet av året. Mandatet har vært å foreta en helhetlig vurdering av pressestøtten, momsfritaket for aviser og fagblader og andre økonomiske virkemidler på medieområdet. Hovedmotivet er å opprettholde en mangfoldig norsk mediebransje og på den måten sikre ytringsfriheten gjennom god redaksjonell kvalitet og en bred samfunnsdebatt.

Det har kommet ut at mediestøtteutvalget under prøveavstemninger har vært delt omtrent på midten i synet på videreføring av den suverent største støtteordningen for norske medier: nullmomsen for aviser og fagblader. Den er beregnet å koste staten til sammen 2,2 milliarder kroner i året.

Enige om støttekriterier

Derimot ser det ut til at utvalgsmedlemmene klarer å samle seg om et forslag til nye, felles kriterier for direkte mediestøtte. Stikkord er likebehandling av brukerbetaling/abonnement for papiraviser og digitale medier, samt vurdering av støtte ut fra medienes utbredelse/trafikk og deres ressursbruk til egen journalistikk. I 2010 bruker staten 273 millioner kroner til direkte produksjonsstøtte til avisene.

Powered by Labrador CMS