Tajik endrer pressestøtten

Taket på 40 mill fjernes, prosent av omsetning kommer i stedet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I departmentets høringsforlag til mediestøtte foreslo kulturdepartementeti vår at det ble etablert en grense på 40 millioner kroner per avis i produksjonsstøtte.

Det ville ført til at Mentor Medier-eide Vårt Land og Dagsavisen stanget i taket. De to avisene er på mottakertoppen i Presse-Norge med 38,7 og 40,1 millioner kroner i fjor.

Sjefredaktør i Vårt Land og direktør i Mentor Medier, Helge Simonnes har tidligere sagt at en slik regel vil være vanskelig å praktisere.

Nå slipper Simonnes å bekymre seg. Etter det Journalisten kjenner til går regjeringen bort fra en slik begrensning.

I statsbudsjettet som legges fram klokka 10, blir det foreslått at den direkte pressestøtten begrenses til en prosentandel av omsetningen. Hvor stor, er vi ikke sikre på, men med en slik ordning vil Anniken Huitfeldts forslag fra i mars om en grense for hvor mye pressestøtte som kan gis, leve videre i ny form. Basert på Dagsavisens omsetning i fjor, vil prosentsatsen trolig ligge over 30 prosent, med mindre regjeringen har bestemt seg for å redusere støtten til avisen.

I Hadia Tajiks første kulturbudsjett endres også kategoriene disse to avisene samt Klassekampen og Nationen plasseres i. I dag mottar de pressestøtte som “meningsbærende riksaviser”. Denne sekkeposten forsvinner fra nyttår dersom budsjettet godkjennes, og avisene i den forsvinner over i den enda større sekken med nummer to-aviser.

Ifølge Journalistens kilder skal dette ikke få noen innvirkning på støtten.

I departementets høringsnotat ble det også signalisert at Dagbladet kan få statsbidrag gjennom en tabloidstøtte. Det kommer uansett ikke i dette budsjettet. Etter det Journalisten kjenner til, blir spørsmålet utredet videre.

 

Powered by Labrador CMS