Kulturminister Anniken Huitfeldt påpekte at verdien av pressestøtta og nullmoms, til sammen 1,8 milliarder kroner, tilsvarer nesten 190.000 kroner årlig for hver av de 9.500 medlemmene av Norsk Journalistlag. Foto: Kathrine Geard
Kulturminister Anniken Huitfeldt påpekte at verdien av pressestøtta og nullmoms, til sammen 1,8 milliarder kroner, tilsvarer nesten 190.000 kroner årlig for hver av de 9.500 medlemmene av Norsk Journalistlag. Foto: Kathrine Geard

Lover betydelig støtte til mediene

BERGEN (Journalisten): Staten vil bidra på høyt nivå også i en digital tidsalder, fastslår kulturministeren.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Anniken Huitfeldt vil ikke allerede nå bekrefte at regjeringen går inn for å videreføre momsfritaket for papiraviser, slik Adresseavisen meldte torsdag.

– Vi har ikke hatt tid til å gjennomgå alle høringsuttalelsene til innstillingen fra mediestøtteutvalget. Men førsteinntrykket er at mediebransjen foretrekker dagens momssystem. Det er signaler vi tar med oss videre, sier Huitfeldt til Journalisten.no etter debatten under Nordiske Mediedager torsdag formiddag.

Statsbudsjettet 2013

Mediestøtteutvalget ble oppnevnt av regjeringen i 2009, for å foreta en helhetlig vurdering av bruk av økonomiske virkemidler på medieområdet. Utvalget leverte sin innstilling i desember i fjor.

Statsråden sa i sitt innlegg at hun vil drøfte i regjeringen hvordan slike endringer kan gjennomføres i statsbudsjettet for 2013.

– Momsfritaket koster staten 1,5 milliarder kroner. Vi vil videreføre det statlige bidraget til mediemangfoldet på et høyt nivå også i en digital tidsalder. På hvilken måte dette skal videreføres vil vi diskutere med bransjen i tiden som kommer. Jeg vil derfor videreføre målsettingen om et betydelig statlig bidrag til mediemangfold. Det har vært en suksess i Norge. Det trengs også i framtida.

190.000 per NJ-medlem

Huitfeldt påpekte at verdien av pressestøtten og nullmoms, til sammen 1,8 milliarder kroner, tilsvarer nesten 190.000 kroner årlig for hver av de 9.500 medlemmene av Norsk Journalistlag.

– Det har vært riktig å yte et betydelig bidrag til mediemangfoldet. Det vil regjeringen fortsette med, erklærte statsråden.

Høyre-leder Erna Solberg viste til at partiet ikke har konkludert i spørsmålet om eventuelle endringer i momsreglene for norske medier.

– Men det vil være uheldig å innføre moms på papiraviser i dagens situasjon, sa hun i debatten.

Vil bli kvitt Arne Strand

Fremskrittspartiet ønsker å halvere pressestøtten på ett år. Mediepolitisk talsmann Øyvind Korsberg innrømmet at dette i størst grad ville gått ut over meningsbærende, riksdekkende aviser som Klassekampen, Vårt Land og Dagsavisen.

– Bare vi slipper å se Arne Strand så er vi fornøyd. Det kan ikke være en statlig oppgave å støtte denne typen aviser, sa Korsberg.

Powered by Labrador CMS