Journalist og forfatter Roberto Saviano er best kjent for boken «Gomorra», som tar for seg den napolitanske Camorra-mafiaen.
Journalist og forfatter Roberto Saviano er best kjent for boken «Gomorra», som tar for seg den napolitanske Camorra-mafiaen.

Ærekrenkelser

Antimafia-journalist saksøkt av tre ministre: – Jeg er stolt

Tre søksmål mot Roberto Saviano opp samtidig.

Publisert Sist oppdatert

I november 2022 ble det kjent at Italias statsminister Giorgia Meloni hadde saksøkt den kjente italienske journalisten og forfatteren Roberto Saviano etter at han kritiserte statsministerens syn på innvandring under et tv-intervju i desember 2020.

– Til Meloni og Salvini vil jeg bare si: Dere er noen jævler! Hvordan kunne dere, sa han i forbindelse med at en seks år gammel baby fra Guinea omkom da en båt med migranter forliste i Middelhavet.

Den anklagende pekefingeren var rettet mot Meloni og Matteo Salvini, lederen av det ytterliggående høyrepartiet Ligaen, som nå inngår i Melonis regjeringskoalisjon.

Saviano er også blitt saksøkt for et innlegg på sosiale medier fra 2018, der han kaller Salvini for «ministeren for den kriminelle underverdenen» og kritiserer ham for å unnlate å fordømme den mektige 'Ndrangheta-mafiaen og heller utnytte det høyreekstreme narrativet om sesongmigranter i stedet.

Onsdag 1. februar møtte Saviano i retten i Roma og uttalte at han var stolt over å trekkes for retten for innlegget om Salvini, skriver Politico.

– Jeg er stolt over å bli anklaget, fordi jeg får muligheten til å vitne for retten om at jeg ikke ønsker å la partiledere og ministre bli skjermet for kritikk, sa Saviano under onsdagens høring.

I tillegg til søksmålet fra Salvini og Meloni, blir Saviano også saksøkt av kulturminister og journalist Gennaro Sanguiliano for å ha kalt ham en «middelmådig journalist og Putin-biograf.»

Alle sakene pågår samtidig.

– Disse tre ministrene fra samme regjering har bestemt seg for å saksøke en person for å ha våget å kritisere dem, sa Saviano under onsdagens høring.

Han risikerer opptil tre års fengsel per rettssak dersom han blir dømt.

Saviano er best kjent for boken «Gomorra», som tar for seg den napolitanske Camorra-mafiaen og ble en internasjonal bestselger. Siden boken kom ut i 2006 har han levd med politibeskyttelse som følge av drapstrusler fra mafiaen.Powered by Labrador CMS