NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk vedgår brudd på god presseskikk etter Israel-tiraden på P13 i begynnelsen av februar.
NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk vedgår brudd på god presseskikk etter Israel-tiraden på P13 i begynnelsen av februar.

NRK erkjenner brudd på god presseskikk etter Israel-tirade

Vedgår brudd på minst ett punkt.

Publisert Sist oppdatert

NRK brøt god presseskikk da en programleder på radio hadde en antisemittisk tirade mot Israel, erkjenner etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK.

– Uttalelsene strider med Vær varsom-plakaten på i hvert fall ett punkt, sier Kalbakk til Dagen.

Den israelske ambassaden har klaget NRK inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for brudd på seks punkter i Vær varsom-plakaten (VVP), ifølge Vårt Land.

Kalbakk vedgår brudd på punkt 4.3 i VVP, som omhandler respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn.

Klagen er foreløpig ikke ferdigbehandlet av PFU. Etikkredaktøren sier til Dagen at han ikke ønsker å spekulere på hvorvidt NRK vil bli felt.

– Det er det vi har PFU til å vurdere.

Bakgrunnen for klagen er P13-programleder Shaun Henrik Mathesons uttalelser på radio i begynnelsen av februar. Matheson sa blant annet at det nesten var som om at han ønsket at koronavaksinen ikke virket i Israel, og at vi aldri må glemme hvor «rævva Israel er».

NRK-ledelsen omtalte selv uttalelsene som antisemittiske under et møte i Kringkastingsrådet i forrige uke.

– Det er klart at når vi erkjenner at innslaget dessverre hadde et antisemittisk budskap, så ville det være rart å ikke erkjenne at det strider med punkt 4.3 i Vær varsom-plakaten, sier Kalbakk.

Powered by Labrador CMS