Kulturminister Thorhild Widvey går først for nullmoms. Foto: Martin Huseby Jensen
Kulturminister Thorhild Widvey går først for nullmoms. Foto: Martin Huseby Jensen

Regjeringen vil notifisere nullmoms

Er anbefalt av ESA ikke å bringe inn null- og lavmoms samtidig.

Publisert Sist oppdatert

Det er Dagens Næringsliv som skriver at statsrådens byråkrater har fått råd fra ESA-kontoret i Brussel om å notifisere kun én momssats.

Dermed vil kulturminister Thorhild Widvey først notifisere bare nullmoms på både papir og digitalt, og heller ha åtte prosent moms som en plan b.

- Embedsverket både i Kulturdepartementet og Finansdepartementet har hatt underhånden kontakt med ESA. Vi har undersøkt hva som er mulig å få til. Svaret fra ESA er veldig klart: Det er lite hensiktsmessig å foreta en samtidig notifisering av åtte-åtte og null-null. Da er det naturlig for regjeringen å sjekke ut null-null først, da dette er mest statsstøtteintensivt, sier Widvey til nettstedet.

Avisen skriver at den indirekte pressestøtten utgjør 1,5 milliarder kroner i året.

Fryktet avsporing

Løsningen regjeringen går for nå er i tråd med det Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Arild Grande tidligere har anbefalt.

- Jeg advarte i finansdebatten på Stortinget om at et dobbeltspor vil kunne føre til en avsporingen av hele saken. Dette er en gledelig for framtiden til saken, sier Grande.

Administrerende direktør Randi Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening sier dette er en riktig løsning og i tråd med det ekspertene har anbefalt om notifiseringen av digital moms.

- Vi stiller spørsmål om det er nødvendig å ta med papirmomsen til Brüssel. Den skal jo ikke endres. Kanskje den heller kan holdes hjemme slik at man går inn i notifikasjonsfasen og får vurdert de nye elementene, altså digitalt innhold.

Avgrensingen av hva som skal få nullmoms eller ei, er ennå ikke landet. Det er knyttet en del spenning rundt dette, da det vil åpne for at også TV 2 kan få nullmoms på sitt innhold på digitale plattformer.

Representanter fra mediebransjen skal tirsdag i møte med statsråden for å drøfte momsspørsmålet.

Powered by Labrador CMS